Tudomány

Ma délután láthatja a betlehemi csillagot

PATRICK PLEUL / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP
PATRICK PLEUL / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP
A Jupiter és a Szaturnusz nem sokkal napnyugta után jelenik meg az égbolton délnyugati irányban: a két bolygó szinte összeolvad.

Az idei év egyik legérdekesebb, szabad szemmel is látható és a laikus érdeklődésére is számot tartó csillagászati eseménye kétség kívül a Jupiter és a Szaturnusz együttállása. Nem egy párját ritkító történés, átlagosan 20 földi évente megismétlődik, és valójában az egész nem több egy, a Földről érzékelhető geometriai együttállásnál.

A Szaturnusz távolabb kering a Naptól, mint a Jupiter, ezért a „belső szomszéd” időről időre lekörözi. A különlegességét az adja, hogy most mindez tőlünk is látható, illetve december 21-ére, azaz „karácsony közvetlen közelébe” esik: nagy valószínűséggel a két óriásbolygó együttállása jelentette a Jézus születését hírül adó betlehemi csillagot Kr.e. 7-ben – itt írtunk erről bővebben.

A napnyugta ma 16 óra körül lesz – keletről nyugatra néhány perces eltéréssel, elsősorban ezt kell figyelnie annak, aki szeretné megfigyelni az együttállást. Az irány, ahol a Nap lebukott, egyben kijelöli a két bolygó helyét is: 17:00-17:15 körül fognak megjelenni 10 fokkal a horizont felett.

A Jupiter a fényesebb, semmi mással nem lehet összetéveszteni. Amennyiben mégis biztos pontot akarunk, forduljunk a napnyugat felé, egyik kezünket nyújtsuk ki a talajjal merőlegesen, a másikkal pedig mérjünk rá egy araszt. A legnagyobb közelítés pillanatában 6 ívpercre lesznek egymástól: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valakinek jó a szeme, a két objektumot szabad szemmel is meg tudja egymástól különböztetni, a rövidlátók viszont szemüveg nélkül egyetlen, jókora „csillagot” látnak majd – további részletekről itt olvashat.

Persze csak akkor, ha az időjárás kegyes lesz hozzánk, de néhány helyen legalább az esély megvan, a Kiderül.hu cikke nyomán elsősorban a nyugati, délnyugati országrészben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik