Tudomány

Beáll a legrosszabb téli idő

Ivándi-Szabó Balázs
Ivándi-Szabó Balázs

Egy Európa délnyugati részén kialakult ciklon meglehetősen csapadékos időjárást okozott a múlt hét vége felé közeledve, és sokáig úgy tűnt, a szórványos esőknek majd csak egy most kedd-szerda magasságában érkező hidegfront vet véget. Nyomában pedig anticiklon telepszik térségünkre, visszatér a szürke, ködös, „szmötyis” idő némi szitálással.

Szürke, ködös

A természet azonban másképp döntött, már ami a bevezetőt illeti: a ciklon „nem viselkedett rendesen”, azaz a vártnál délebbre haladt át kontinensünkön, ezért az anticiklon is előbb, már gyakorlatilag vasárnap délutántól érezteti hatását.

Innentől kezdve minden a korábbi »forgatókönyv« szerint zajlik. Az anticiklon napokig dominálja időjárásunkat, felhős lesz az ég, ködös, szürke, párás időre készülhetünk napsütés és jelentősebb csapadék nélkül

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A hét közepén ugyan átvonul rajtunk egy gyenge hidegfront, ám ebből a gyakorlatban semmit nem fogunk érezni, és továbbra is úgy tűnik, december második fele jóval szárazabb lesz a hónap elejénél.

Szentestére jöhet a hó

A hőmérséklet jó két Celsius-fokkal haladja meg az átlagot, napközben 1-7, hajnalonként -1 és +4 fok körüli értékeket mérhetünk. Számottevő csapadék nem várható, de többfelé kialakulhat kisebb eső, szitálás, ami a fagypont körüli vagy alatti tájakon éjszaka és kora reggel ónos esőt és ónos szitálást jelenthet.

Ami a folytatást illeti, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése alapján lényegesebb változás december 19. környékén várható. Ekkor egy északnyugaton, Skócia és a Skandináv-félsziget térségében elvonuló ciklon mozgatja meg a hazánkra telepedett anticiklont.

A hőmérséklet marad a pozitív tartományban, számottevő esőt sem hoz majd, de megélénkül a légmozgás, és kisöpri a „szürkeséget”. Jelenleg úgy tűnik, közvetlenül karácsony előtt hidegfront éri el térségünket, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megyékben, illetve Nógrád és Heves északi részein egyre nagyobb – 50-60 százalékos –- az esély néhány centis hólepel kialakulására Szentestén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik