Tudomány

Van esély fehér karácsonyra

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Jelenleg egy Délnyugat-Európa felett örvénylő ciklon okoz az átlagosnál melegebb időt hazánkban, szerdán és csütörtökön kiadós esőre számíthatunk. változást egy hidegfront hoz a jövő hét elején, ám a nyomában egy anticiklon újra napokig ködös, szürkeségbe burkolja hazánkat.

Karácsonyhoz közeledve az Agronaptár.hu hetente közzéteszi legfrissebb előrejelzését arról, mennyi a fehér karácsony esélye. Magyarán milyen valószínűséggel alakul ki összefüggő hólepel adott területen december 24-én 18 órakor. Jelenleg:

Agronaptár.hu

Ahogy az ábrán is látszik, jelen állás szerint leginkább a Zemplén-hegységben élők reménykedhetnek ebben, innen délnyugat felé haladva egyre csökken az esély, Budapesten egyelőre 20 százalék. Még ez utóbbi sem elhanyagolható valószínűség, az 50 százalék pedig kifejezetten biztató.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa azonban kiemeli: ez a szituáció nem az, ami országos havazást hoz, korlátozott azoknak az optimális helyzeteknek a száma, amiből hó eshet. De nem nulla, és a meghitt természeti környezetben reménykedő laikusnak már ez is elég.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik