Tudomány koronavírus

Ha egy új, titokzatos koronavírusos esetet azonosítanak, minden perc számít

Gyorsan kivitelezhető génszekvenálási módszert fejlesztettek ki ausztrál kutatók, ennek segítségével négy óra alatt feltárható az új koronavírusos esetek forrása – írja az MTI. A szakértők közlése szerint

a módszer segítségével gyorsan megfékezhetővé válnak jövőbeli járványok.

A genom szekvenálásával a tudósok országos vagy nemzetközi szinten képesek monitorozni a legkisebb változásokat is a vírusban, így feltárhatják, hogyan terjed, és betekintést nyerhetnek abba, hogyan függnek össze a különböző esetek.

„Ha egy új, titokzatos koronavírusos esetet azonosítanak, minden perc számít” – mondta Ira Deveson, a Garvan Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa.

Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az intézet kutatói eredményeikről az Új-Dél-Walesi Egyetemmel (UNSW) közösen készítettek jelentést. Az örökítőanyagon végzett vizsgálatok segíthetnek lekövetni a titokzatos esetek forrását, azokét, amelyeknél a fertőzés oka ismeretlen. Az eredményekre gyakran azonban több mint 24 órát kell várni.

A vírus képes megváltoztatni az azt befogadó szervezet genetikai ismertetőjegyeit azzal, hogy megsokszorozza önmagát.

„Ennek a génvariációnak az azonosításával megállapíthatjuk, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egyes koronavírusos esetek” – mondta Rowena Bull, a UNSW szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik