Tudomány

Megtalálták az ugrógént

Egy kengurufaj DNS-ének leírásával meg tudják végre mondani, melyik gén felelős az erszényesek ugrándozásáért.

Egy nemzetközi kutatócsoport a BioMed Central és a Genome Biology című tudományos folyóiratokban publikálták írásukat, mely egy kis kengurufaj a – Macropus eugenii – azaz a Derby-kenguru géntérképének leírásával foglalkozik.

A csapat korábban a tasmán ördög és a dél-amerikai oposszum genetiai felépítését határozta meg. Ezúttal a kengurukon volt a sor, mivel az első kenguru genom felállítása szerintük mérföldkő, ugyanis betekintést ad az erszényes emlősök 130 évvel ezelőtti megjelenésébe.

A Derby-kenguru DNS-ei feltárják végre a nagy titkot, hogy miben különböznek az erszényesek tőlünk – állítja Marilyn Renfree a Melbourne-i Egyetem professzora.

A kutatás során azonosították az ugráló gént is más kulcsfontosságú erszényes tulajdonság mellett.

A legizgalmasabb annak a folyamatnak a genetikai feltárása, mi történik egy kis kenguru születésekor és növekedésénél. A fiatal kenguru ugyanis rizsszemnyi méretben látja meg a napvilágot, ezután anyjuk erszényében maradnak, és ott táplálkoznak tejjel. Az anya testéből a kis állatba már ezen a tejen át a túléléshez kulcsfontosságú antibiotikumok jutnak.

Egy kenguru életében a gének ki-be kapcsolódnak az életkornak megfelelően. A kutatók remélik, az állatfaj DNS-szekvenálása emberi betegségek jövőbeli kezelésében is hasznos lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik