Tudomány koronavírus

Végre kiderült, mennyire fertőzőek a koronavírusos gyerekek

Ina FASSBENDER / AFP
Ina FASSBENDER / AFP

A koronavírus-járvány idején világszerte az okozza a legtöbb fejfájást a döntéshozóknak, hogy be kell-e zárni az iskolákat a gócpontok megelőzése érdekében, de mostanáig csak óvatos vélekedések voltak arra vonatkozóan, mekkora eséllyel kapják el és terjesztik a betegséget a gyerekek.

A National Geographic exkluzív betekintést nyert egy átfogó izlandi kutatás eredményeibe, melyben megállapították, hogy a gyermekek milyen mértékben járulnak hozzá a járvány terjedéséhez.

A kormány egészségügyi minisztériuma és a deCODE genomikával foglalkozó vállalat közösen elvégzett tanulmányában minden felnőttet és gyereket megfigyeltek, akit a tavaszi első hullám idején azért helyeztek karanténba, mert fertőzött személlyel találkozhatott, azaz kontaktnak minősítették.

A 40 ezer ember bevonásával készült kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a 15 évnél fiatalabbaknál fele akkora a megfertőződés és a vírus továbbterjesztésének esélye is, mint a felnőttek esetében, ráadásul szinte az összes koronavírusos gyerek felnőttől kapta el a betegséget.

Kári Stefánsson, a deCODE vezérigazgatója arról beszélt,

megfertőződhetnek és tovább is adhatják a fertőzést másoknak a gyerekek, de jóval kevésbé gyakori ez náluk, mint a felnőttek között.

A kutatás már csak azért is mérvadó, mert a karanténba helyezett családok között volt olyan, amelyet a felnőttek, és olyan is, amelyet a gyerekek kitettsége miatt kellett elzárni a külvilágtól, így pontosan tudták, ki kit fertőz meg adott esetben.

Izland a járvány kezdete óta egyetlen alkalommal sem zárta be az általános iskolákat, csak a középiskolák és az egyetemek álltak át online oktatásra. Stefánsson elmondása szerint szakmai bírálat alatt van a tanulmányuk, de mint fogalmazott, az aprólékos adathalmaz már önmagában is elég meggyőző,

Izland pedig állatmodellje lett az emberi társadalomnak.

Felhívta rá ugyanakkor a figyelmet, hogy ha mindent bezárnának az iskolákon kívül, akkor a gyermekek válnának a betegség fő terjesztőivé. Bár esetükben alacsonyabb a fertőzésveszély, az oktatási intézményekben így is kialakulhatnak gócpontok.

Hogy miért jóval alacsonyabb a fertőzöttségi arány a gyerekeknél, arról egyelőre találgatások zajlanak csak. Az egyik teória az, hogy többször vannak kitéve a koronavírusnak, így a szervezetükben kialakul egyfajta védekezési mechanizmus. A másik elképzelés szerint mivel a gyerekeknek jóval kevesebb ACE2-receptor van a felső légútjukban, amit a koronavírus leggyakrabban támad, ritkábban is tudnak megbetegedni.

A kutatás természetesen nem azt jelenti, hogy mostantól elővigyázatosság nélkül találkozhatunk gyerekekkel, mert tőlük is el lehet kapni a fertőzést, csak jóval kevesebb az esélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik