Tudomány

Látványos meteorhullás lesz a napokban

Megkezdődött az Északi-Tauridák meteorhullás csúcsa – írja az IFLScience.

Bár a maximum idején óránként átlagosan csak öt meteor figyelhető meg, a fényjelenségek kifejezetten látványosnak számítanak.

Az Északi-Tauridák minden évben november elején vagy közepén érik el csúcsukat, amely nagyjából tíz napig tart. Mivel a holdfázisból adódóan egyre sötétebbé válnak az éjszakák, a fényjelenségeket egyre könnyebben tudjuk majd észrevenni. A meteorok október 20-án érkeztek, és december 10-ig lesznek megfigyelhetőek, de igazán az elkövetkező két hétben lesznek látványosak.

Fotó: harpazo_hope / Getty Images

Meteorhullások akkor alakulnak ki, amikor a Föld áthalad egy üstököst vagy aszteroidát követő törmeléksávon. A légkörbe belépő apró darabkák megsemmisülnek, és fényjelenségeket alakítanak ki. Az Északi-Tauridákat a 2004 TG10 jelű aszteroida alakítja ki, amely feltételezhetően az Encke-üstökösről vált le. Az objektum 1220 nap alatt kerüli meg csillagunkat, és a távoli múltban akár bolygónkat is eltalálhatja.

A meteorok megfigyeléshez érdemes a fényszennyezéstől elvonulni. A szemnek nagyjából 20 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz, fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik