Tudomány

Kettős front után szürke, nyálkás lesz az idő

Késésben van a hét elejére jelzett hidegfront – pontosabban a nagy léptékben jelzett légköri változások elkezdődtek, de késve és kissé másképp érintik hazánkat, mint ahogy az korábban látszott. Az Azori anticiklon kiterjedése növekszik, lezárta a kaput az északnak törő meleg áramlatok előtt, az Északi-sarki-óceánon felgyorsulhat a jégképződés.

Itthon azonban még mindig enyhe, déli légtömegek okoznak a november elejéhez képest enyhe időt, ami azért eléggé csalóka.

A nyugati tájakon hétfőn 18, kedden már 20 fokos maximumot is hozhatnak a délutánok, míg a kelet felé haladva egyre csökken a hőmérséklet, hazánk nagy részén csupán 13-15 fokig melegszik a levegő

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Úgy változik a globális időjárás, hogy hazánk is beleremeg
Egyelőre mintha hajszárítóval fújnánk a mélyhűtőbe, a küszöbön álló változást itthon is jócskán megérzünk majd. Az idei tél pedig meglehetősen extrém szélsőségeket hozhat.

Köd és két front

Jelentősebb csapadékra és szélre a hét első két napján nemigen kell számítanunk, a hűvös, sokszor 10 fok alatti éjszakákon viszont reggelente hosszabban kitartó ködre kell készülni. Utóbbi miatt keddre négy megyére és a fővárosra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

E szerint általában az ország északi felén, de kiemelten Pest megyében és a környező térségekben, az Alföld középső és északi részén nagyobb területen képződhet sűrű köd. A látástávolság pár száz méterre csökken, majd napközben átmenetileg javulhatnak a látási viszonyok.

Szerdán és csütörtökön egymást taposva egy meleg-, majd egy hidegfront száguld át Magyarországon, kisebb esők, záporok bárhol kialakulhatnak, és a hőmérséklet is lecsökken: országosan a legmelegebb órákban is csak 7-12 fokot mérhetünk, a hajnalok pedig fagypont körüli, csípős hideget hoznak.

Szürke, nyálkás idő

A frontok után, péntektől egy szinte egész Európát „beterítő” anticiklon határozza meg időjárásunkat. A legmagasabb hőmérsékletek 10 fok körül alakulnak, és beáll a novemberre, decemberre, sőt még január első felére is annyira jellemző borongós hangulat.

„Felhős, párás, ködös, igazi szürke napok jönnek gyakori szitálással, éjjel pedig helyenként akár -3, -4 fokos fagyokkal”

– emeli ki a szakember.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét közepén, vagyis november 11-12. magasságában várható egy mediterrán ciklon érkezése, ami jelentősebb mennyiségű esőt szállíthat. A nyomában újabb lehűlésre számíthatunk, de az időjárás szomorú, borongós alaphangja megmarad. Ami pedig a még távolabbi kilátásokat illeti, hónap végén fordulhat némileg téliesre az időjárásunk, ami hózáporokat, havas esőt jelent a síkvidéki területeken is.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik