Tudomány

Elveszett tektonikus lemezre bukkantak

Szakértők egy csoportja egy elveszett tektonikus lemezt rekonstruált – írja a Live Science. A kutatók szerint a lemez hatására 60 millió éve vulkánok egy vonulata alakult ki a Csendes-óceánban.

A Resurrectionként, azaz Feltámadásként ismert lemez régóta megosztja a geofizikusokat, egyes szakértők ugyanis úgy vélik, hogy valójában sosem létezett.

Jonny Wu, a Houstoni Egyetem munkatársa csapatával most arra jutott, hogy a lemez egykor a mai Észak-Kanadánál húzódott. „A vulkánok a lemezhatárokon képződnek, és minél több a lemez, annál több a vulkán” – mondta Wu, hozzátéve, hogy a múlt tűzhányói a korabeli éghajlatról is árulkodnak, hiszen a vulkánok képesek befolyásolni a klímát.

Kép: Getty Images

A szakértők egy számítógépes modell segítségével elemezték a földkérget, hogy felmérjék a 66 millió évvel ezelőtt kezdődött kainozoikum kor lemezmozgásait. A kutatók már korábban is tudták, hogy a Csendes-óceán mélyén ekkor legalább két lemez volt, a Kula és a Farallon, egyesek azonban egy harmadik lemezt is feltételeztek.

Bár a szubdukció hatására a lemezek rég eltűntek, Wuéknak sikerült rekonstruálniuk a korabeli kérget, így igazolva, hogy a Resurrection valóban létezett. A csapat szerint a modell által helyreállított lemez jól illeszkedik a Washington államban és Alaszkában fekvő ősi vulkáni övekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik