Tudomány

A NASA hamarosan elhoz egy darabot egy aszteroidából

Először kísérel meg mintát begyűjteni egy aszteroida felszínéről az Egyesült Államok – írja az MTI. A NASA OSIRIS-Rex űrszondája kedden közelíti meg a Bennut, az űreszköz legalább 60 gramm kőzettörmeléket fog begyűjteni az objektum felszínéről. Miután a szonda kilép a Bennutól 0,75 kilométeres távolságban lévő keringési pályájáról, négy órán át tartó manőverezéssel közelíti meg a teniszpálya nagyságú Nightingale (Fülemüle) kráter viszonylag sík közepének felszínét.

Az Osiris-Rex ezután 3,4 méter hosszú karjával fog kinyúlni és megérinteni az aszteroidát.

A mindössze 5-10 másodperces procedúra során talaj- és kőzetmintát gyűjt majd be.

Az űrszondát előre beprogramozták a műveletre, mivel a rádiós kommunikáció késése miatt a manőver során a földi irányítók nem lesznek kapcsolatban az űreszközzel.

Kép: NASA/Goddard/University of Arizona

Az Osiris-Rexnek három lehetősége lesz a mintavételre. Az űreszköz automatikusan visszavonul, ha váratlan veszélyt, például nagy méretű sziklákat érzékel. Az sem kizárható, hogy sikeresen megközelíti az aszteroidát, de nem sikerül elegendő mintát begyűjtenie.

A manővert követően a szonda visszaáll a Bennu körüli keringési pályájára, és januárban újra próbálkozik egy másik helyszínen. A begyűjtött minták csak 2023-ban érkeznek meg a Földre. A Bennu a Földre veszélyes űrobjektumok közé tartozik, a NASA szerint 1 a 2700-hoz az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel a következő évszázad végén.

A NASA korábban még nem próbált meg mintát begyűjteni egyetlen aszteroidáról sem. Japán ezzel szemben decemberre várja a Ryugu kisbolygóról érkező mintákat, tíz évvel azután, hogy a Hajabusza japán űrszonda sikeresen mintát vett az Itokawa aszteroidáról, majd leszállóegységével elküldte azt a Földre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik