Tudomány

Minták érkeznek a bolygónkra a lebombázott aszteroidáról

A Hajabusza-2 japán űrszonda december 6-án megközelíti a Földet, hogy egy kapszulában leküldje a Ryuguról gyűjtött mintákat – írja az MTI.

A minták segíthetnek megérteni az élet eredetét – közölte kedden a japán kormány.

A Hajabusza-2 kapszulája várhatóan Ausztrália déli részén fog földet érni – mondta el Hagiuda Koicsi japán tudományos miniszter.

A japán űrkutatási hatóság (JAXA) korábban közölte: annak érdekében, hogy elkerüljék a Föld gravitációs erejének vonzását és a szonda pályájának megszakadását, a kapszulát mintegy 400 ezer kilométeres magasságból engedik le, ez megfelel a Föld és a Hold közötti távolságnak.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda 2018 júniusában érte el a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugut, amelyről több ízben is sikerült – a világon elsőként – felszín alatti mintákat gyűjtenie. Az űrszonda kétszer is landolt a kisbolygó felszínén.

Kép: JAXA

A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.

A Hajabusza-2 novemberben indult el a Ryuguról. Miután leengedte a Földre a kapszulát, útját egy újabb misszió irányába folytatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik