Tudomány

Új elmélet született a Titanic tragédiájáról

Geomágneses vihar téríthette el az iránytűt, és a rádiójeleket is zavarta.

Számos szemtanú számolt be arról, hogy a katasztrófa éjjelén az északi fény abban a régióban kifejezetten ragyogó volt – idézi a Múlt-kor.hu Mila Zinkova független időjárás-kutatónak a Weather című szakfolyóiratban megjelent tanulmányát.

Úgy csillogott, mint a holdfény

A sarki fényt előidéző geomágneses vihar jelentős hatással lehetett a Titanic és a közelben lévő, a bajba került hajó segítségére siető óceánjárók iránytűire és egyéb vezeték nélküli kommunikációjára.

Csupán egy pillanatnyi „szakadás” is végzetes lehetett a süllyedő óriás sorsára nézve.

Az északi fények pedig valóban ragyogóak voltak aznap este, ami az erősebb napszél meglétére utal. James Bisset, az RMS Carpathia másodtisztje ezt jegyezte fel 1912. április 12-én este: „nem volt Hold, azonban az aurora borealis úgy csillogott, mint maga a holdfény, amelyet az északi horizont felől lőttek ki”.

Közel öt órával később leírt mondatából pedig az derül ki, hogy még akkor is az égen tündököltek a sarki fény zöldes vonalai, amikor a Carpathia elérte a balsorsú Titanic mentőcsónakjait.

Fél fok elég volt a tragédiához

Zinkova szerint a geomágneses vihar töltött részecskéi nem csupán látványos égi tüneményt produkáltak, hanem megzavarhatták a Titanic iránytűit is. Mindössze fél fokos eltérés is elegendő lehetett ahhoz, hogy elterelje a hajót a biztonságosabbnak mondható útvonalról és arra a pályára vezesse, ahol a jéghegy várt rá, magyarázta a kutató:

Ez a látszólag jelentéktelennek tűnő változás is eredményezhette azt az apró, útvonalbeli különbséget, amely a jégheggyel való ütközés és annak elkerülése között állt fenn

– tette hozzá.

Aznap a rádiójelek sem a megszokottak voltak a szikratávírászok beszámolói szerint. Az RMS Baltic óceánjáró például szintén a Titanic viszonylagos közelében hajózott, ám távírójának kezelője nem tudta befogni a balsorsú tengerjáró CQD, illetve SOS vészjeleit, az általuk leadott jelek pedig sohasem értek célt.

Ha a geomágneses vihar negatív hatása valóban tetten érhető volt, az a tragédia számos aspektusát befolyásolhatta a navigációs hibáktól kezdve a kommunikációsokig bezárólag. Zinkova szerint a mentésükre érkező hajók esetleges késlekedése is az égi jelenséggel járó napszél okozta geomágneses vihar számlájára írható.

Kiemelt kép: Wikipedia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik