Tudomány

Újra lemerülnek a Titanic roncsához

Újra lemerülnek a Titanic roncsához azért, hogy a felszínre hozzák a távírót, amivel a hajó leadta az SOS-jelzést a süllyedés éjszakáján – írja a Science Alert. Az RMS Titanic, Inc., a Titanic hivatalos „mentővállalata” távolról irányítható robotjárművel fog lemerülni a Marconi lakosztályba, ahol a távíró működött, és ahonnan leadták a segítségkérő morzejeleket 108 évvel ezelőtt.

A merülés engedélyéért bírósághoz kellett fordulni, itt eldőlt, hogy az expedíciónak kulturális, történelmi, tudományos és oktatási hozama is lehet. „Ha ezeket a jeleket nem adták volna le, nem élte volna túl senki a katasztrófát, és valószínűleg nem is tudnánk, hol van a roncs” – mondta Bretton Hunchak, az RMS Titanic, Inc. elnöke a Business Insidernek.

2000-ben olyan határozat született, hogy nem szabad belevágni a hajótestbe, most azonban ezt ideiglenesen feloldották, ugyanis ha nem mentik ki most a távírót, lehet, hogy hamarosan már nem is lesz rá lehetőség.

A hajó állapota ugyanis a legjobban a Marconi lakosztály körül romlik.

A misszió augusztus végén vagy szeptemberben indulhat, minden attól függ, hogy a koronavírus-járvány miatt milyen intézkedések élnek majd.

Ez lesz az első olyan alkalom, amikor a hajótest egy darabját eltávolíthatják, előfordulhat ugyanis, hogy a Marconi lakosztályba nem nyílik egyenes, tiszta út a robotnak.

Az RMS Titanic, Inc. már az 1980-as évek óta többször merült a Titanic roncsaihoz, korábban több mint ötezer tárgyat hoztak fel. A Marconi-telegráf új információkkal szolgálhat arról, milyen üzenetet küldtek el a hajóról, mielőtt az a mélybe süllyedt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik