Tudomány

A Hepatitis-C vírus felfedezéséért járt idén az orvosi Nobel-díj

Október 5. és 12. között jelentik be, hogy kik kapják idén a Nobel-díjakat. Elsőként ma az orvosi-élettani kategóriában hirdettek nyertest Stockholmban.

Az idei orvosi Nobel-díjat Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice kapták egyenlő elosztásban a Hepatitis-C vírus felfedezéséért.

Globálisan 70 millió Hepatitis-C esetet regisztráltak, ez azonban valószínűleg csak töredéke a valós betegszámnak, mivel sokszor a betegség regisztrálatlan, sőt, észrevétlen marad. A fertőzés évente 400 ezer halálozásért felelős, és leggyakoribb kiváltó oka a májdaganatnak és a májátültetésnek.

A Hepatitis-C vírus. Kép: CAVALLINI JAMES / BSIP / BSIP via AFP

A díjakat, amely mellé 2020-ban a tavalyinál egymillióval több, 10 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

A díjakat 1901 óta osztják ki, az első és a második világháború alatt voltak évek, amikor a díjakat egyáltalán nem, vagy csak néhány kategóriában ítélték oda. A kitüntetettek Stockholmban a svéd királytól, a Nobel-békedíj kitüntetettje Oslóban a Storting bizottságának elnökétől a norvég király jelenlétében veszik át az érmet és az oklevelet, melyekhez egy csekket is mellékelnek. A koronavírus-járvány miatt idén az ünnepélyes stockholmi díjátadás és a hagyományos bankett is elmarad, az érmeket és a diplomákat a díjazottak biztonságosan, saját hazájukban vehetik át, a svéd fővárosban csak televíziós díjátadó ünnepséget rendeznek. A Nobel-békedíj átadását az oslói városháza helyett visszafogott formában az egyetemen tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik