Tudomány

Új nyálteszttel szűrik a Hepatitis C-t

Új nyálteszt segíti a hepatitis C szűrést: az egyszerű és fájdalommentes szűrési módszert a Májbetegekért Alapítvány mutatta be csütörtökön Budapesten.

A mintavevő részt az íny mellé kell behelyezni, lényeges a “jó sűrű nyálminta”. A nyálteszt 15-20 perc elteltével kimutatja a beteg esetleges érintettségét, az eredmény egyértelműen leolvasható a tesztkazettáról.

A tesztet egészségügyi dolgozó felügyelete mellett ajánlott elvégezni, aki pozitív eredmény esetén tájékoztatja az érintettet arról is, hol lehet a vizsgálati eredményt megerősíteni – mondta el Ujhelyi Eszter, a Szent László Kórház Központi Immunológiai Laboratórium vezetője a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A gyorstesztet ez év nyarán jegyezte be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatóság, az új szűrési módszer azért lényeges, mert ezáltal korai stádiumban könnyen felismerhetővé válik a betegség.

Amennyiben idejében felismerik és korai stádiumban elkezdik a kezelést, teljes gyógyulás érhető el. A kórokozó elpusztítható, a beteg vírusmentessé válik és a májbetegsége is megszűnik. A betegség sok évig tünetmentesen zajlik, csak célzott vizsgálatokkal deríthető fel, ezért van a szűrővizsgálatnak nagy jelentősége. A fel nem ismert vagy kezeletlen betegség azonban halállal végződhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik