Tudomány

Új gyógykoktél hepatitis C-re

Amerikai kutatók három szerből álló, új típusú koktélt próbáltak ki a hepatitis C-vírussal fertőzöttek kezelésére, az eredmények biztatóak.

A tanulmányból – 1000 fölötti számban vontak be pácienseket az Egyesült Államokban, Kanadában és más országokban – az derült ki, hogy a boceprevir nevű szer hatékony a hepatitis C-vírusfertőzés kezelésére.

A boceprevir specifikusan a hepatitisz C-vírust célozza meg, és megakadályozza másolódását a fertőzött ember szervezetében.

A résztvevőket három csoportba osztották. Négy héten át mindhárom csoport kapta a most szokásos Rebetol – peginterferon és ribavirin hatóanyagú – kezelést.

Az egyik kontrollcsoport ezt követően is ugyanezt a kezelést folytatta további 44 héten át, a másik csoport a meglévők mellé kapta még az új boceprevir nevű vírusellenes szert 32 hétig, a harmadik csoport tagjait pedig 44 héten át a háromkomponensű új koktéllal kezelték.

Azoknál, akiknek a terápiájában benne volt a boceprevir, jobban reagáltak a kezelésre, mint azok, akiknél nem, sőt néhány esetben a vérükből teljesen eltűnt a vírus.

HALÁLOS LEHET ÉS NINCS RÁ VAKCINA

Jelenleg nincs vakcina a hepatitisz C ellen. Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC becslése szerint évente több mint 12 ezer ember hal meg olyan májbetegségben, amely összefügg a fertőzéssel.

A legtöbb vírusfertőzött tünetmentesen él évekig, ezért sokszor túl későn kezdik meg náluk a jelenleg használatos, kétkomponensű kezelést.

Korábban a fertőzés leggyakoribb forrása valamely nem megfelelően ellenőrzött vérkészítmény volt, ma már inkább a drogfogyasztás közben közösen használt tű vagy a védekezés nélküli szex a jellemző.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az új kezelésről részletesen (NEJM)
Tudj meg még többet a hepatitisz C-ről! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik