Tudomány

Megalázott római katona vértjére bukkantak

Az eddigi legkorábbi, római legionáriustól származó lemezvértet azonosítottak Németországban, a történelmi teutoburgi csata helyszínén – írja az MTI. A mai Osnabrück közelében fekvő Kalkriesnél időszámítás szerint 9-ben a cheruszkok komoly csapást mértek a legyőzhetetlennek hitt római hadseregre.

A szakértők úgy gondolják, hogy különleges leletről van szó. Salvatore Ortisi, a müncheni Lajos-Miksa Egyetem munkatársa és a Kalkriesei Múzeum vezetője szerint ez a legkorábbi ismert lemezvért, a lelet mintegy 100 évvel régebbi az eddig feltártaknál.

Bár Augustus római császár katonai reformjait követően az ókori szuperhatalom katonai felszerelésének állandó része volt a több, egymással összekapcsolt fémlemezből álló vért, mégis alig van fennmaradt lelet

– mondta Stefan Burmeister, a Kalkriesei Múzeum és Park vezérigazgatója.

Kép: FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az észak-németországi talajviszonyok miatt meglepő, hogy egy ilyen vastárgy több mint kétezer évet túlél. A lemezvérttel együtt egy különös eszközt, egy úgynevezett nyakhegedűt is találtak, amely a foglyok kezét a nyakuk előtt rögzítette. A római hadsereg ilyen nyakvasakat vitt magával a hadjáratok során, hogy a hadifoglyokat elhurcolhassák rabszolgának.

A szakértők szerint a leletek helyzete arra utalhat, hogy egy túlélő római legionáriust a győzelmet arató germánok a római hódítás szimbólumával tartottak fogságban. A teutoburgi csatában az Armin vezette cheruszkok legyőzték Publius Quinctilius Varus római konzul három légióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik