Tudomány

Egy neandervölgyi gyermek fogára bukkantak

A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember 45-48 ezer éves fogát találták meg az ország északkeleti részén fekvő Veneto régióban – írja az MTI. A Bolognai Egyetem és a Ferrarai Egyetem csapata a legújabb virtuális módszereket alkalmazva elemezte a szemfogat, amely egy 11-12 éves gyermektől maradt fenn.

A venetói Berici-domboknál felfedezett tejfog egykori tulajdonosa az anyja révén rokonságban állt a mai Belgium területén lakó neandervölgyiekkel.

A szakemberek szerint a venetói lelőhely kulcsfontosságú a neandervölgyiek Európából való fokozatos kihalásának megértésében.

Ez az apró fog óriási jelentőséggel bír

– mondta Stefano Benazzi, a Bolognai Egyetem munkatársa hozzátéve, hogy amikor a gyermek a mai Veneto területén elvesztette a fogát, ezer kilométerrel távolabb már jelen voltak a Homo sapiens sapiens közösségei a mai Bulgária területén.

A leletek elemzése ugyan még mindig zajlik, de az előzetes eredmények alapján megállapítható, hogy a fog felfedezésének helyszínét sokáig használták a neandervölgyiek. A kutatók vadászatra és a nagy méretű zsákmányok feldolgozására utaló nyomokat azonosítottak a területen. Marco Peresanti, a Ferrarai Egyetem kutatója szerint a döntően kovakőből készített eszközök azt sugallják, hogy a neandervölgyiek remekül tudtak alkalmazkodni, és szisztematikusan kiaknázták a térségben elérhető nyersanyagokat.

Kiemelt kép: Journal of Human Evolution

Ajánlott videó

Olvasói sztorik