Tudomány bbc history

Nagyorrú Kati prostiként kezdte a vadnyugaton

Nem tudhatjuk, mi vezette arra Horony Miklós pesti orvost, hogy feleségével és két lányával, az 1850-ben született Katalinnal és húgával, Vilhelminával kivándoroljon az Egyesült Államokba. Régebben egyesek tudni vélték, hogy Habsburg Miksa főherceg orvosaként, annak tragikus véget érő mexikói kalandja idején érkezett az Újvilágba, ám az előkerült feljegyzések szerint a család 1860-ban, tehát évekkel a főherceg előtt szállt le egy német hajó fedélzetéről New York kikötőjében, és 1862-ben már az Iowa állambeli Davenport városában élt.

Nagyorrú Kati

A sors mindenesetre durván keresztülhúzta számításaikat, mivel Miklós és felesége 1865-ben meghalt, lányaik pedig nevelőszülőkhöz kerültek. Katalin egy Otto Smith nevű ügyvéd házában élt 1869-ig, amikor megszökött (későbbi elmondása szerint nevelőapja erőszakoskodott vele), és St. Louisba ment, ahol egy darabig zárdában élt, majd prostituáltként kereste kenyerét. Az 1870-es évek elején már Kansas államban, Dodge Cityben űzte a legősibb mesterséget, méghozzá a híres vadnyugati békebíró és pisztolyhős, Wyatt Earp sógornőjének bordélyházában, ahol már Big Nose Kate-ként, azaz Nagyorrú Katiként emlegették, és ez a közepesen hízelgő becenév egész életére rajta is ragadt.

Fotó: Wikipedia Commons

Vagy itt, vagy kicsit később, már Texasban ismerkedett meg egy másik híres-hírhedt figurával, Doc Holliday-jel, aki elméletileg fogorvosként kereste a boldogulását a Vadnyugaton, a gyakorlatban azonban inkább szerencsejátékokkal és italozással múlatta idejét. Doc és Kate mindenesetre egymásba szerettek, és a következő években nagyrészt együtt járták be a Vadnyugatot, egy idő után házaspárként mutatkozva be, bár nem biztos, hogy valaha formális házasságot is kötöttek. Az sem elképzelhetetlen, hogy egyenesen Kate mutatta be egymásnak Hollidayt és Wyatt Earpöt, akik életre szóló barátságot kötöttek egymással, és számos közös kalandban vettek részt.

Kate és Doc kapcsolata nem volt éppen felhőtlen, viharos veszekedések és nagy kibékülések követték egymást, de az biztos, hogy Holliday egyenrangú társként kezelte a magyar lányt, aki rá is szolgált erre, mivel többször is kihúzta a slamasztikából a férfit. Egyszer például egy késelésbe torkolló kártyaparti végén fegyvert rántva mentette meg az életét, máskor pedig a fogdából szabadította ki úgy, hogy egy elhagyatott ház felgyújtásával terelte el a város népének figyelmét, majd az egyedül maradó őrt lefegyverezve szöktette meg a „férjét”.

Pisztolyhősök között

Pontos részletekkel szolgáló visszaemlékezése szerint Kate szemtanúja volt az egyik leghíresebb vadnyugati tűzpárbajnak is, amelyre 1881. október 26-án, Tombstone városában, az O. K. Corral istállónál került sor. Doc Holliday Wyatt Earp és más békebírók oldalán vett részt a mindössze fél percig tartó összecsapásban, a másik oldalon a Cowboys nevű banda tagjai álltak. Közülük hárman maradtak holtan a lövöldözés után, Holliday-t csak súrolta egy golyó, Kate elmondása szerint mégis sokkos állapotban zokogott utána a hotelszobájában, azt ismételgetve: „Ez szörnyű volt. Egyszerűen szörnyű.”

Holliday 1887-es, tuberkulózis miatt bekövetkezett halála előtt az utolsó években már sokat voltak külön, de a férfi halálos ágyánál természetesen Kate is ott volt. A nő ezután némileg nyugalmasabb életet élt, egy arizonai kováccsal, majd egy bányásszal kötötte össze életét, végül 1930-tól egy nyugdíjasotthonban éldegélt egészen 1940-es haláláig. Alakját több, a Vadnyugat legendás időszakát feldolgozó alkotás is megörökítette, népszerűségét az is mutatja, hogy egy 2017-es árverésen az állítólag Doc Holliday tulajdonát képező, Kate-től kapott revolverért 24 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett egy vevő.

Kiemelt kép: Nagyorrú Kati képmása az Arizonában találhato Big Nose Kate Szalonban. Fotó: Wikipedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik