Tudomány

15 fokkal tör be az ősz a héten

Szeptember közepén még mindig a legforróbb nyári időszakokat idézve, szikrázó napsütéssel 30 Celsius-fok feletti csúcshőmérséklettel telnek napjaink, a hagyományosan augusztus 20. környékén érkező, úgynevezett nyárzáró frontnak látszólag se híre, se hamva. De az idei nyár sem lesz örök, sőt, már csak napjai vannak hátra.

Jelenleg egy stabil anticiklon sodor fölénk afrikai eredetű, forró légtömegeket, de jó látszik már a változás ideje és mikéntje is

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

15 fok lesz

Finnország fölött jelenik meg egy ciklon hidegfrontja, ami a napokban végigszáguld Kelet-Európán, hazánkat előre láthatóan 17-én, csütörtökön napközben, észak felől éri el hazánkat. Ez lesz a „változás napja”, Magyarország északi területein a hőmérséklet már inkább a 20 fokhoz közelít, míg délen még kitart 30 fok közelében.

Péntekre aztán az egész országot hatalmába keríti, majd a hét utolsó és a jövő hét első napjaiban 15 fokos országos átlagra készülhetünk.

Az előttünk álló bő két napban tehát folytatódik a száraz, meleg idő 27-32 fokos maximumokkal, majd csütörtökön betör a hidegfront. A több-kevesebb napsütés mellett egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, eleinte főleg északon és nyugaton, később másutt is záporok, zivatarok alakulnak ki. Az északira forduló szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik.

Ezzel pedig az időjárás frontján is megtörténik az évszakváltás, a meteorológus kiemeli, a nyári meleg idén már nem tér vissza.

Vénasszonyok nyara és valódi ősz

Sőt, a levegő hőmérséklete jóval átlag alá hűl, ám az Agronaptár.hu hosszú távú előrejelzése szerint utána ismét felmelegedés kezdődik, szeptember 25-ére elérjük az ilyenkor jellemző átlagot.

A hónap utolsó napjaiban 25 fok körüli értékekkel beköszönt a vénasszonyok nyara, de nem lesz tartós

– jegyzi meg Molnár László.

A már említett anticiklont a front nem tudja kiszorítani Nyugat-Európából, szeptember végére pedig ismét ez fogja alakítani térségünk időjárását is. de tényleg csak rövid időre, októberre már úgy tűnik, stabilan beállnak a téli félévre jellemző légköri viszonyok, erős nyugatias áramlással, csapadékkal megérkezik végre a 2020-as ősz.

Kiemelt kép: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik