Tudomány

Védőoltással teljesen kiirtható lehet a méhnyakrák

Idén szeptember 16-ig nyilatkozhatnak a hetedikes lányok szülei, hogy szeretnék-e gyereküknek beadatni a HPV elleni védőoltást. A 2014 óta része a Nemzeti Immunizációs Programnak ilyen védőoltás, mely a tavalyi évtől a kilenckomponensű, vagyis a 9 legveszélyesebb HPV-vírus ellen véd. Az oltás 99 százalékkal csökkenti a HPV okozta daganatok előfordulásának esélyét, ha ilyen fiatal korban adják be – ez pedig elképesztő eredmény, tekintve, milyen sokan halnak meg a vírus okozta megbetegedésekben.

Évente 4-500 nő hal meg Magyarországon méhnyakrákban – ez azt jelenti, hogy minden napra jut legalább egy családanya, egy gyerek, egy nagymama, aki ennek a megelőzhető, és korai felismerése esetén kezelhető ráktípusnak az áldozata lesz, mondta el Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke. Az alapítvány a HPV-prevencióval és a nőgyógyászati daganatokban szenvedők segítésével foglalkozik, ezért is foglalkozik azzal is, hogy felhívja a figyelmet a HPV-védőoltás fontosságára. „Kevés olyan daganattípust ismerünk, amelyet meg tudunk előzni, de a HPV okozta daganatos megbetegedések ilyenek” – tette hozzá.

Már az 1970-es években felismerték a HPV-vírusok egyes törzsei és a méhnyakrák közötti ok-okozati összefüggést,

de még csak az elmúlt néhány évben jutottunk el odáig, hogy a magyar oltási rendbe is bekerüljön a jelenleg legmodernebb, kilenckomponensű védőoltás. Jelenleg a Nemzeti Immunizációs Program részét képezi a lányok számára beadandó vakcina, kötelezően felajánlott és térítésmentes változatban – ez azt jelenti, hogy a programban benne van, mindenki élhet a lehetőséggel, hogy a hetedikes lányának beadassa, de nem kötelező védőoltás.

A HPV alapvetően egy nagyon sok tagból álló víruscsaládot takar, amelynek csak egy része veszélyes az emberi egészségre, és nagyrészt még a veszélyesebb típusokat is legyőzi a szervezet – a nők 80 százaléka átesik HPV-fertőzésen élete során.  Nem halálos ítélet tehát, ha agresszív HPV-törzset azonosítanak az embernél, de drámaian megnöveli az esélyét az olyan rákfajták kialakulásának, mint a méhnyakrák, a külső nemi szervek daganatos megbetegedései, vagy a garat- és gégerák.

Egy kínai nő HPV-oltást kap 2018-ban. Kép: AFP

Nem a szexuális szabadosságra biztatják a lányokat

A méhnyakrák ellen éppen ezért két nagyon fontos fegyver van a kezünkben: az egyik a védőoltás, a másik pedig a rendszeres szűrővizsgálat, ez a ráktípus ugyanis korai felismerés esetén jó eséllyel gyógyítható. „2002-ben zajlottak a klinikai kísérletek a védőoltáshoz, 2006-ban már a piacon volt a négykomponensű vakcina, amely 2 méhnyakrákot, és 2 szemölcsöt okozó HPV ellen védett” – mondta el a 24.hu-nak Prof. Dr. Mészner Zsófia, védőoltás specialista, a Heim Pál Országos Gyermekegészségügyi Intézet (HOGYI) módszertani igazgatója. „A HPV prevenció 2014-ben került be a hazai oltási programba. A jelenlegi oltás kilenckomponensű. Világszerte már 107 országban van HPV prevenció iskolai programokban. Magyarországon ez az önként választható védőoltás ingyenes a hetedikes lányoknak.”

„Ne feledkezzünk meg róla, hogy egy fertőzés járványtanát meg lehet változtatni védőoltással. A fekete himlőt például pontosan ezzel lehetett kiirtani, már senki nem emlékszik rá, pedig óriási pusztítást végzett” – tette hozzá. „A HPV-oltás azért is különleges, mert nemcsak a fertőzés, hanem az általa okozott rosszindulatú betegségek ellen is véd.”

Sokan nem kérik a gyereküknek az ingyenes HPV-oltást
Pedig a méhnyakrák vezető halálok Magyarországon.

De miért éppen ebben a korban a legideálisabb egy HPV elleni védőoltás? „Az egyik fő kifogás az oltás ellen éppen ahhoz kapcsolódik, hogy hetedikes lányoknak adatjuk be: vannak szülők, akik azért nem akarják a vakcinát, mert szerintük ezzel a lányokat szexuális szabadságra biztatjuk. Magyarországon szerencsére ez kevésbé jellemző, és úgy egyébként, az oltásellenesség sem annyira elterjedt. Ráadásul járványidőszakban mindenki átgondolja azért, hogy milyen fontos a védőoltás, a koronavírus alatt sok szülő idegeskedett azon, hogy a háziorvosok kiesésével a gyerek hogyan lesz beoltva” – mondta Mészner Zsófia. „A valóság a HPV-oltással kapcsolatban az, hogy immunológiailag hetedikes korban legelőnyösebb beadatni, hiszen,

ha a szexuális élet megkezdése előtt kapja meg a gyerek, 99 százalékos védettséget kap a méhnyakrák ellen.

Ennek az az oka, hogy az immunrendszerünk az életünk során folyamatosan változik, és nagyjából 9-14 éves kor között erősebb immunválasz várható, mint későbbi életkorokban. Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy a védőoltás is hatásosabb – olyannyira, hogy a három oltás helyett a hetedikes korosztálynak elég kettő is (az egyik szeptemberben, a második 4-6 hónapos különbséggel), ami csökkenti az oltási reakciók esélyét is.

A vakcinában nincs vírus, csak burokfehérje

Általában igen enyhe oltási reakciók várhatók, mint a fejfájás, szédülés, rossz közérzet, hőemelkedés – ez az oltás ugyanis a lehető legbiztonságosabbak közé tartozik, és nem jár komolyabb mellékhatásokkal. Fontos tudni, hogy nem magát a vírust tartalmazza, hanem a vírusburok egy fehérjéjét, amire a szervezet semlegesítő ellenanyagot termel. Tehát a megfertőződés biztosan lehetetlen a védőoltás miatt.

Kevésbé közismert, hogy nemcsak a lányoknak, hanem a fiúknak is okozhat komoly problémákat egy HPV-fertőzés. Azon túl, hogy rendkívül kellemetlen nemi szervi szemölcsöket okozhat, akár a külső nemi szervek daganatait, vagy gége- és garatrákot is elősegíthet. „A szakma egyetért abban, hogy nemcsak a hetedikes lányokat, hanem a fiúkat is be kellene oltani, reméljük, ez még idén megtörténik” – mondta Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. „Reméljük, ez még idén megtörténhet.”

Kép: GARO/PHANIE

Prof. Dr. Mészner Zsófia elmondta, hogy jelenleg már ugyanannyi férfi betegszik meg a HPV-től, mint amennyi nő, ezért tényleg fontos, hogy minél hamarabb megkapják a fiúk is a védőoltást. Ez azonban már csak hetek kérdése lehet – csupán adminisztratív munka van hátra, nagy esély van rá, hogy még az idén sor kerülhet erre is.

A megelőzési programnak köszönhetően Ausztráliából hamarosan eltűnhet a méhnyakrák
Ha a vakcináció és a szűrések a jelenlegi ütemben folytatódnak.

Van már jó példa előttünk HPV-vakcina terén: Ausztráliában például már lényegesen sikerült csökkenteni a HPV-fertőzések ezen fajtáját, és ezzel a méhnyakrákot is: elemzések szerint 2022-re százezer nő közül hatnál is kevesebbnél alakul ki majd méhnyakrák, ezzel a rák ritka fajtái közé kerül. Egy modell szerint a kór előfordulási aránya addig csökken, amíg 2035-re el nem éri azt a küszöböt, amin túl már megszűntnek tekinthető, vagyis százezer nőből csak négynél fogják diagnosztizálni.

Van értelme tehát minél szélesebb körben beadatni a védőoltást, ami ráadásul teljesen veszélytelen, csak nagyon enyhe mellékhatásokkal járhat, és hozzájárulhat, hogy legalább a méhnyakrák miatt csökkenjen itthon a halálozási statisztika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik