Tudomány

Ebben az országban szinte teljesen kiirtották a HPV-t

A humán papillomavírus (HPV) két legveszélyesebb típusa a HPV 16 és 18, melyek nagy arányban okoznak méhnyakrákot. Egy angliai iskolai vakcinaprogramnak köszönhetően sikerült szinte teljesen kiirtani a HPV 16-ot és 18-at a fiatal nőkből – írja az IFLScience.

Kép: iStock

Az Angliai Közegészségügyi Szervezet (PHE) jelentése szerint drámaian csökkent a fertőzések száma a szexuálisan aktív fiatal nők körében. 2018-ban 584 fiatal, 16-18 évest vizsgálva egyetlen HPV 16-os és 18-as esetet sem találtak. 2008-ban, a védőoltás-program bevezetésekor még a korosztály 15 százaléka volt fertőzött.

Bár a minta igen kicsi, Vanessa Saliba, a PHE munkatársa szerint az adatok így is azt mutatják, hogy jelentős javulást sikerült elérni.

A legtöbb embert élete során megfertőződik. A HPV-nek több mint 100 fajtája van, a legtöbb típus azonban veszélytelen, és tüneteket sem okoz. 14 változat ugyanakkor rákot idézhet elő, ezek közül a HPV 16 és 18 az egyik legveszélyesebb. Az Angliában jelenleg használt védőoltás ezen két típus, illetve a 6 és a 11 ellen véd, viszont a 31, 33 és 45 is egyre ritkábban fertőz az országban.

A programot 2019-ben a fiúkra is kiterjesztették, de más országokban, így Skóciában és Ausztráliában is felvették a harcot a vírussal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik