Tudomány

Szökőkútban találták meg a polgármester szívét

A belga Verviers első polgármesterének szívére egy ládában bukkantak rá a róla elnevezett szökőkút restaurálásakor.

A Verviers központjában lévő műemléken teljes felújítást végeznek. A munkások múlt hónapban egy üregbe rejtett, kőelemmel eltakart cink ládára bukkantak, rajta a felirat:

Pierre David szíve ünnepélyesen ezen emlékműbe helyeztetett 1883. június 25-én

– idézi a Múlt-kor.hu.

Nem fogadott el fizetést

A vallon területen fekvő várost 1795-ben annektálták a franciák, majd az Egyesült Németalföldi Királysághoz csatolták, gazdasága csak az 1831-ben kivívott független Belgiumban lendült fel igazán: az ország fő iparosodott régiójának részévé vált.

Fotó: JOHN THYS / AFP

Ebben komoly szerepe volt Pierre David polgármesternek is, aki először 1800 és 1808 között szolgálta a várost, majd amikor a belga függetlenség kikiáltása után ismét őt választották meg, kiváló munkát végzett a háborús pusztítás helyreállításában. Sőt, akkoriban rendkívül szokatlan módon nem fogadott el fizetést.

Alkoholban tárolták

A polgárok 1836-ban újraválasztották, egészen 1839-g szolgálta a várost, amikor is hirtelen elhunyt: 68 évesen a saját szénapajtájában esett olyan szerencsétlenül, hogy a fejét végzetes ütés érte. Halála után a város vezetősége elkérte a családtól David szívét, hogy azt ünnepélyesen befalazhassák egy neki állított emlékműbe.

Így is történt, a szívet 44 évig alkohollal töltött üvegedénybe zárva tartották, míg végül 1883-ban átadták a polgármester emlékére állított szökőkutat David mellszobrával, annak közelében pedig a szívét tartalmazó cink ládát.

Utóbbi tény aztán idővel valahogy kikopott a kollektív tudatból, sokan a városi legendák körébe sorolták egészen a múlt hónapig, amikor is a szívet tartalmazó, kifejezetten jó állapotban fennmaradt ládikó előkerült a szökőkút felső részéből, egészen közel Pierre David mellszobrához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik