Tudomány

Ókori palotát találtak Jeruzsálemben

A Júdai Királyság korában épített, 2700 éves palota romjait azonosították Jeruzsálemben – írja az MTI. Az épületet a babiloni fogság előtt, az első szentély idején emelték az időszámítás előtti 7. század elején, valószínűleg Ezékiás júdai király korában.

A Jeruzsálem mai óvárosától 2 kilométerre délre, az Armon Hanacív nevű dombon talált oszlopfők a Júdai Királyságra jellemző pálmafamotívumot viselik, az Izraelben máshol talált leletek alapján az ötsékeles pénzérmét is hasonló kép díszíti. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) Jakov Billig vezetésével már tavaly novemberben felfedezte a palota romjait, amikor egy új látogatóközpont alapjait kezdték ásni.

A palotát valószínűleg időszámítás előtt 586-ban, Jeruzsálem babiloni elfoglalása során rombolták le

– mondta Juval Baruch, az IAA vezető régésze . A maradványok alapján szándékos rombolás történt, az oszlopfők nemcsak lezuhantak a pusztítás során, hanem céltudatosan a földbe is temették őket.

Kép: EMMANUEL DUNAND / AFP

Baruch szerint az oszlopfők és más leletek rendkívüli minősége arra utal, hogy királyi birtokról lehetett szó. Az igényesen díszített oszlopfők mindkét oldalát megfaragták, noha az eddig korábban megtaláltaknak csak a látható oldalán dolgoztak a kőfaragók.

Valószínűleg olyan palotához, királyi birtokhoz vagy gazdag házhoz tartoztak, amely az Armon Hanaciv domb tetejére épült – talán a királyi család egyik tagja számára, kiváló kilátással Dávid városára és a Templom-hegyre, stratégiai jelentőségű helyre

– emelte ki Billig, aki szerint a korabeli közbiztonság stabilitására utal, hogy a város falain messze túl is építkeztek.

A babiloni hódítás és a rombolás után az eltemetett oszlopfők kivételével széthordták az eredeti építmény köveit, újra felhasználták őket, így más nyoma nem maradt az előkelő palotának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik