Tudomány

Jó lehet az LSD a fájdalomcsillapításra

Holland kutatók rájöttek, hogy nagyon apró adagokban az LSD fájdalomcsillapító hatású lehet anélkül, hogy pszichedelikus hatást is kifejtene mellé – írja a Futurism. A felfedezés azért fontos, mert a hatás olyan erős, hogy kiválthatja a potenciálisan függőséget okozó opioid fájdalomcsillapítókat, mint amilyen a morfin is.

A szakértők egészséges embereken teszteltek, és 5-20 mikrogrammnyit adtak a szintetikus kábítószerből azoknak, akik nem placebót kaptak. Ezután a résztvevőknek egy tál jeges vízbe kellett tenniük a kezüket – ez a módszer nagyon gyakori a fájdalmat vizsgáló kutatások során. A nagyon alacsony LSD-dózis nem volt fájdalomcsillapító hatással, viszont a 20 mikrogram már 20 százalékkal csökkentette a fájdalomérzetet.

Kép: Getty Images

A kutatók a Journal of Psychopharmacology tudományos folyóiratban jelentették meg eredményeiket.

A világon jelenleg 16 millió embert érint az opioid fájdalomcsillapítókkal kapcsolatos függőség, az LSD-kezelés pedig kiválthatja a függőségre hajlamosító erősebb szereket is. A kutatás azonban még nagyon kezdetleges, mindössze 24 ember bevonásával zajlik, így további kísérletekre lesz szükség ahhoz, hogy megállapíthassák: valóban biztonságos és hatékony-e az LSD kisebb adagja a fájdalomcsillapításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik