Tudomány

A szakértőket is meglepte, mit tett az LSD a tinivel

Egy friss tanulmányban a szakértők három LSD-hez köthető esetet mutatnak be – írja az IFLScience. Mindhárom eset különlegessége, hogy a fogyasztás nem várt hatásokkal jár.

Az utóbbi időkben több szakértő is felvetette, hogy a kábítószert terápiás céllal is lehetne alkalmazni, a legtöbb vizsgálatban a mikrodózisokra koncentrálnak. A kutatók, érthető módon, nem szoktak nagyobb adagokat adni a kísérleti alanyoknak.

A mostan tanulmány egyik főszereplőjénél korábban bipoláris II. zavart állapítottak meg. A nő tinédzser korában hallucinációktól, paranoiától és depressziótól szenvedett. 2000-ben, 15 évesen egy buliban társaival 1000 mikrogramm folyékony LSD-t, azaz a rekreációs mennyiség tízszeresét vette magához. Miután kiürítette a saját poharát, a többiek maradékát is elfogyasztotta.

Kép: Getty Images

A lány hat és fél órán keresztül változó állapotban volt, egyesek szerint még rohamot is kapott, azt viszont nem tudni, hogy elájult-e. A kórházban aztán egy idő után azt mondta apjának, hogy „elmúlt”.

A férfi azt hitte, hogy a tripről van szó, később azonban kiderült, hogy a lány a bipoláris zavarra célzott.

Bár sokat nem tudott felidézni az esetből, terapeutái utóbb felfedezték, hogy jelentősen javult az állapota. Idővel teljesen stabillá vált, még a zavarára szedett lítiumos gyógyszert is elhagyta. 13 évvel később ugyan jelentkezett nála szülés utáni depresszió, de hosszú időn át tünetmentes maradt.

A tanulmány második esetében egy nő kokain helyett LSD szippantott, a normál adag 550-szörösét. A páciensnél súlyos rosszullét jelentkezett, órákon át hányt, elájult, és mozdulni sem tudott. A korábban krónikus fájdalmára morfiumot szedő nő panaszai utóbb enyhültek, és ő is felhagyott a gyógyszer szedésével. Később a fájdalom kiújult, ekkor kisebb dózisban ismét morfiumot kezdett használni, ezt pedig LSD mikrodózisokkal kombinálta. Végül teljesen elhagyta a fájdalomcsillapítót.

Az utolsó esetben egy nő úgy fogyaszott 500 mikrogramm tiszta LSD-t, hogy nem tudta: terhes. A szakértők szerint a szülés után az anya és babája is egészséges volt.

Bár a fenti történetek igen érdekesek, a szakértők szerint fontos kiemelni, hogy klinikai vizsgálat nem igazolja őket. Éppen ezért továbbra sem javasolják a drog használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik