Tudomány koronavírus

Térképre rakták, hol pusztítanak most járványok a világon

Bár most mindenhol a koronavírus-járvány áll a középpontban, nem érdemes elfelejteni, hogy más betegségek is pusztítanak világszerte. Dr. Anthony Fauci és David M. Morens, az Egyesült Államok Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének kutatói éppen ezért térképre rakták, hogy milyen fertőző betegségek pusztítanak jelenleg.

A térkép alapvetően három kategóriára osztja a betegségeket: az egyik kategória jelöli a teljesen új járványokat (ilyen a koronavírus is), a második pedig az újra megjelenőket. A harmadik kategóriát a szándékosan keltett járványok jelentik, ez gyakorlatilag a bioterrorizmust fedi le, és a térképen a terroristák által szabadjára engedett lépfenét jelöli. Ilyen incidens ugyanis volt már néhány az elmúlt években.

Kép: A Fauci & D Morens/Cell/2020

A koronavíruson kívül új, kevésbé ismert betegség még az Akhmeta vírus, a Bourbon-vírus, vagy éppen az influenza újonnan megjelenő törzsei. A térképen látható néhány régi betegség is, mint az ebola, a kolera vagy a kanyaró.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy ahogy egyre több olyan területre nyomulunk be, ahol számunkra egyébként ismeretlen állatok és növények találhatók, megnő az esély arra, hogy róluk ismeretlen vírusok és baktériumok kerülnek emberi szervezetbe. Valószínűleg hasonló történhetett a koronavírussal kapcsolatban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik