Tudomány koronavírus

Veszélytelenebb a koronavírus-járvány alatt repülőre ülni, mint gondolnánk

Egy vírusos világjárvány kellős közepén az ember mindenhová kívánkozik, csak egy rosszul szellőző, zsúfolt, levegőtlen repülőgépkabinba nem, ráadásul idegenek társaságában. Egy német kutatás most kimutatta, hogy ugyan el lehet kapni repülőgépen is a koronavírust, de mégsem akkora fertő egy ilyen kabin, mint ahogyan azt logikusan gondolnánk – írja az IFL Science.

A Goethe Egyetem esettanulmánya azt figyelte meg, hogy egy kereskedelmi járaton (március 9-én, Tel Avivból Frankfurtba tartó gépen) hét koronavírus-fertőzött hány embernek adta tovább a betegséget. Az eredmények szerint két ember lett koronavírus-gyanús a gépről, persze a hét korábban is betegen kívül. Mindkét utas két sorral a betegek előtt ült.

Kép: Getty Images

A szakértők szerint valószínű, hogy ez a két ember attól a hét betegtől kapta el a vírust, akikkel együtt utazott a több mint négyórás járaton. Sandra Ciesek, az egyetem Orvosi Virológiai Intézetének vezetője szerint a tanulság az, hogy ugyan gépen el lehet kapni a vírus másoktól, de nem olyan jelentős a veszély, mint ahogyan azt korábban gondolhattuk.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a megfigyelés a járvány korai időszakában történt, amikor még nem volt kötelező a maszkok viselése, és nem vették annyira komolyan a szociális távolságtartást sem. A szakértők szerint a megelőző intézkedések még akár ezt a két átadást is megelőzhették volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik