Tudomány koronavírus

WHO: valami nem stimmel az orosz vakcinával

Az új koronavírus okozta járvány kezdetén az optimista szakértők azt jósolták, hogy akár már 2020 őszére elkészülhet a COVID-19 elleni vakcina. Sok ország komoly forrásokat mozgat meg, hogy létrehozzák a védőoltást, a folyamat azonban összetett és hosszadalmas. Oroszország a közelmúltban mégis bejelentette, hogy még az idei év végén megindulhat a vakcina tömeggyártása. A WHO szerint ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni az orosz védőoltásra vonatkozó híreket.

Az új pandémia példátlan gyógyszer- és vakcinakutatást váltott ki világszerte. A szakértők igyekeznek minél hamarabb megoldást találni a krízisre, és bár vannak már ígéretes készítmények, a vizsgálatok igen komplexek és hosszadalmasak – a védőoltás-fejlesztés folyamatáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Éppen ezért sok szakértő már a járvány elején arra figyelmeztetett: nem érdemes abban reménykedni, hogy rövid időn belül megszületik a koronavírussal szembeni vakcina. 2020 nyarára már valószínűnek tűnik, hogy a szer nem fog elkészülni idén.

Kép: Paul Hennessy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ennek ellenére Oroszország július végén bejelentette, hogy már 2020 végén vagy 2021 elején elkezdődhet a hazai védőoltás tömeggyártása, illetve a vakcinakampány.

A hírre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is reagált: a szervezet eddig hat olyan vakcinajelöltet jegyez, amelyek hivatalosan a tesztelés utolsó fázisában járnak, orosz készítmény azonban nincs köztük.

Ha Oroszország rövidesen valóban használni akarja saját védőoltását, elvileg már a kísérletek végső szakaszában kellene járniuk. A WHO felhívta Oroszország figyelmét, hogy a COVID-19-cel szembeni védőoltás létrehozásakor kövessék a nemzetközi irányelveket.

Hat jelölt jár a tesztelés utolsó szakaszában

A WHO július 31-én hat olyan koronavírus elleni vakcinajelöltet tartott számon, amelyek már a tesztelés utolsó fázisában vannak. Ezek az alábbiak:

  • az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszerészeti cég készítménye,
  • a kínai Sinovac vállalat vakcinája,
  • a Vuhani Biológiai Termékek Intézete és a kínai Sinopharm által fejlesztett oltás,
  • a Pekingi Biológiai Termékek Intézetének és a Sinopharm vakcinája,
  • az amerikai Moderna és az Amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének készítménye,
  • a német BioNTech, a kínai Fosun Pharma és az amerikai Pfizer védőoltása.

Egyelőre ezek a jelöltek mentek át a legtöbb szűrőn, de számos további vakcina vizsgálata zajlik – ezek közül már több a klinikai teszteknél jár.

A WHO augusztus 3-i bejelentése, miszerint nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen, valójában annyit jelent: nem garantált, hogy a vakcinák élethosszig tartó védelmet adnak majd a COVID-19-cel szemben. A szakértők bíznak benne, hogy idővel találnak hatékony védőoltást, az azonban még kérdéses, hogy ezt mikor kezdhetik el tömegesen használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik