Tudomány

Atomjaira főzik a gyomot Budapest utcáin

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy új, környezetbarát módszert tesztel a burkolatból előtörő gyomok irtására. Ha a teszt sikert hoz, a főváros örökre búcsút inthet a rosszhírű glifozát nevű vegyszernek.

A főpolgármester Budapest főtájépítészének posztját idézi, amiben Bardóczi Sándor leírja, a glifozátot széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, miközben méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta. Ráadásul a gyomirtóval kapcsolatban hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe Európa-szerte.

Az új módszer forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit. Hogy ez a forró víz hatékony legyen, ezért növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 mp helyett 18 mp-ig marad ennyire forró, s már képes megfőzni a szöveteket.

A habosított keverék a minősítése szerint biokertészetekben is használható. Azonos árban van, mint a glifozátos keverék. A hab 10 perc alatt eltűnik, az alkotóelemei a talajban tápanyaggá alakulnak, a megfőzött növény 3 nap alatt összeroskad és atomjaira hullik szét. A Főkert jelenleg a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon kísérletképpen próbálja ki a módszert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik