Tudomány

Érdekbarátságokat kötnek a delfinek

A Georgetown és a Duke Egyetem közös kutatása szerint a delfinek is tudják, hogy a networking a kulcsa a sikeres életnek: a szakértők bebizonyították, hogy a vadon élő palackorrú delfinek fiatalkorukban igyekeznek olyan barátságokat kötni, amelyek segíthetik őket a későbbi életük során – írja az EurekAlert.

A Behavioral Ecology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az állatok tízéves korukig kifejezetten azon egyedek társaságát keresik, amelyek hozzásegíthetik őket a felnőttkorban fontos készségek elsajátításához. Az eredményhez a kutatók nagyjából 1700 palackorrú delfin viselkedését nézték át az elmúlt 30 évből, az ausztrál Cápa-öbölből.

A delfinek 3-4 éves korukban kezdenek igazán elszakadni az anyjuktól, és különböző, fel-felbomló, változó csoportokat alkotnak a társaikkal. Bár a csoportokat nagyon gyakran váltogatják, a kutatók rájöttek, hogy

néhány közeli barátjukkal ennek ellenére több időt töltenek, teljesen mindegy, hogy melyik csoportba tartoznak.

A barátságok azonban nemcsak a véletlen művei: a hímek sokkal jobban szeretnek hímekkel időt eltölteni, és a nőstények is más nőstények társaságát preferálják inkább. A hímek máshogy barátkoznak: gyakrabban érintkeznek egymással fizikailag (például az uszonyok összedörzsölésével), és közösen pihennek, míg a nőstények kevesebbet vannak fizikai értelemben is közel egymáshoz, több időt töltenek táplálékkereséssel.

Kép: Getty Images

A hímeknek ez a viselkedés segíthet később párt találni: a Cápa-öbölben azt figyelték meg szakértők, hogy a hímek gyakran csoportokban járnak, és bekerítenek egy-egy nőstényt, amelyet aztán párosodásra kényszerítenek. Mire felnőnek, a hímeknek elég erős szociális kötődésük van a többi hímhez, hogy ezt megtehessék, és így biztosan párosodni tudnak legalább egy nősténnyel a környékről.

A nőstények számára azonban az élelemszerzés gyakorlása azért lehet fontos, mert a kisdelfinek felneveléséhez több energiára, ezért több élelemre van szükségük. Így nekik az az ideális, ha ezt gyakorolják egészen fiatal koruktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik