Tudomány

Tömegesen sodródtak partra delfinek

Legalább 136 fehérajkú kardszárnyúdelfin pusztult el Afrika nyugati partjain múlt héten – írja az IFLScience. Az önkéntesek a Zöld-foki Köztársasághoz tartozó Boa Vistán 163 példányt szállítottak vissza az óceánba, az állatok egy része azonban ismét partra sodródott. A BIOS.CV természetvédelmi szervezet tagjai a tetemeket eltemették, hogy elkerüljék a fertőzésveszélyt, emellett mintákat is begyűjtöttek, hogy jobban megértsék a jelenség okát.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint a faj nem fenyegetett, a környezet átalakulása, a halászati szokások és egyéb tényezők ugyanakkor veszélyt jelentenek az állatokra.

Az elmúlt években világszerte több alkalommal vetődtek partra cetfélék. Csak 2019-ben legalább 70 szürke bálna tetemét azonosították Észak-Amerika partjain. Azt nem tudni, hogy az utóbbi időkben miért váltak gyakoribbá az ilyen események, elképzelhető, hogy egyszerűen a populáció növekedése áll a háttérben, de az sem kizárható, hogy az extrém időjárási jelenségek vagy egyéb faktorok idézik elő a pusztulást.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik