Tudomány

Szakértők szerint ez a dohánytermék egy kevésbé káros alternatíva

Az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) régóta azt vallják, hogy az egyik legnagyobb globális egészségügyi problémát a dohányzás jelenti. A WHO adatai alapján a káros szokás évente 8 millió emberrel végez, világszerte pedig 1,3 milliárd ember dohányzik.

A veszély miatt az elmúlt időszakban rengeteg állam, köztük Magyarország is tett jelentős lépéseket a fogyasztás visszaszorítására, ezzel párhuzamosan pedig sok dohányipari vállalat döntött úgy, hogy megpróbál alternatív, kevésbé káros megoldásokat találni.

Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) a közelmúltban hozott döntést a Philip Morris International (PMI) által fejlesztett IQOS ügyében – a termék dokumentációját 2016 végén nyújtották be. Ez egy olyan eszköz, amely nem égeti, hanem hevíti a dohányt, így hozva létre a nikotin tartalmú párát. A módszernek köszönhetően kevesebb veszélyes vegyület keletkezik, mint a hagyományos dohánytermékek használata során – az égetés ugyanis magasabb hőfokkal jár, melynek révén a füstben számos káros anyag, így szén-dioxid szabadul fel. Az eddigi kutatások alapján az IQOS használata ugyan nem nevezhető kockázatmentesnek, de módosított kitettségű egészségügyi kockázatot jelent, mint a cigaretták szívása.

Kép: Getty Images

Az FDA döntése alapján az IQOS az első elektronikus olyan nikotintartalmú termék, amely módosított kockázatú dohánytermék (MRTP) minősítés feltüntetésével értékesíthető az Egyesült Államokban. A szervezet szerint az eszköz javíthat a közegészség állapotán, mivel más típusú termék, mint a hagyományos cigaretta, és kevésbé káros azon felnőttek számára, akik nem tudják abbahagyni a dohányfogyasztást. A jelenlegi tudományos bizonyítékok alapján az IQOS használata nemcsak a fogyasztókra, hanem a környezetükre is kisebb veszélyt jelent.

A vállalat által benyújtott adatok azt igazolták, hogy a felnőtt dohányosokat segítheti ennek az információnak a közzététele abban, hogy váltsanak a hagyományos cigarettákról és ezzel csökkentsék szervezetük kitettségét a káros vegyi anyagoknak, de csak akkor, ha teljes egészében váltanak

– állapította meg Mitch Zeller, az FDA dohánytermékekkel foglalkozó központjának igazgatója. A hivatal döntése természetesen csak az Egyesült Államok piacára érvényes.

Az FDA szerint a termék amerikai forgalmazásakor az alábbiak tüntethetőek fel:

  • Az IQOS rendszer a dohányt hevíti, és nem égeti.
  • Jelentősen csökkenti a káros és potenciálisan káros anyagok létrejöttét.
  • A tudományos bizonyítékok alapján a szervezet káros és potenciálisan káros anyagoknak való kitettsége jelentősen csökken, ha az ember hagyományos cigarettákról teljes egészében az IQOS rendszerre vált.

„Az FDA döntése történelmi mérföldkő a közegészségügyben. Habár a több tízmilliónyi amerikai dohányzó közül sokan vannak, akik le fogják tenni a cigarettát, de rengetegen vannak, akik nem. A mostani döntés lehetővé teszi ezen felnőttek tájékoztatását, hogy az IQOS-ra való teljes átállás jobb választás, mint a cigarettázás folytatása” – mondta André Calantzopoulos, a PMI vezérigazgatója. Calantzopoulos kiemelte, hogy a legjobb választás még mindig az, ha az ember sosem szokik rá a dohányzásra, vagy minél előbb lemond róla, azoknak azonban, akiknek ez nem sikerül, a füstmentes termékek kevésbé káros alternatívát jelenthetnek.

Az IQOS összességében a második olyan termék, amelyet módosított kockázatúként lehet forgalmazni, és a legelső, amely módosított kibocsátású elbírálást kapott az Egyesült Államokban. Utóbbi azt jelenti, hogy a termék kisebb mennyiségben tartalmaz valamilyen összetevőt, vagy kisebb a kibocsátása, illetve teljesen mentes egy bizonyos összetevőtől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik