Tudomány

Halálra éheztetnék a rákos sejteket kutatók

A Kaliforniai Egyetem kutatói újfajta megközelítéssel próbálkoznak a rák gyógyításával kapcsolatban: megakadályoznák a mitokondriális anyagcserét, azaz elvágnák a rákos sejteket a tápláléktól, ezzel gyakorlatilag halálra éheztetnék őket – írja az EurekAlert. A Science Signaling tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez egy teljesen új megközelítés, pontosan azért, mert

gyakorlatilag elvágja a tumorsejtek szaporodási és táplálkozási útvonalát.

A jelenlegi rákterápiák, bár nagyon változatosak, jellemzően a sejtek génjeit támadják, és azt érik el, hogy ne tudjanak tovább szaporodni. Az amerikai kutatók módszere viszont megakadályozza a sejtet abban, hogy energiát nyerjenek, és rendesen el tudják végezni a biológiai funkciójukat. A hatóanyagot a munkához a tengeri szivacsokból kinyert Xestospongin B nevű molekula adja, ami gátló hatást gyakorol az inositol-trifoszfát (IP3) receptorokra. Ezek a receptorok az úgynevezett endoplazmatikus retikulumon (ER) találhatók, ami egy sejtszervecske, és a fő feladatai közé tartozik a molekulaszállítás és -tárolás, a lipidek, fehérjék és nukleinsavak szintézise.

Kép: Getty Images

Kiderült, hogy az XeB képes gátolni a kalciumion-transzportot az ER-ből a mitokondriumokba, ami elengedhetetlen a sejteknek a túlélést biztosító energiatermeléshez. Egészen pontosan a molekula egy olyan anyagcsere-folyamatot gátol, amit a rákos sejtek kifejezetten szeretnek, és jól fejlődnek általa.

Bár ez az energiaelvonási folyamat az egészséges sejtekre is hatna, a rákos sejteket rosszabbul érintené, mivel nekik több energiára van szükségük a túléléshez és osztódáshoz – írja a közlemény. A normál sejtek túlélik ezt az energiastresszt, és helyrejönnek, csak a beteg sejtek pusztulnak el.

A kutatók megjegyezték, hogy a felfedezésük később, további kutatások után fontos részét képezheti az újfajta rákterápiáknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik