Tudomány

A hosszú élet újabb titkát találták meg

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói megtalálhatták a hosszú élet egyik titkát: mintegy 1,75 millió ember egészségügyi adatait elemezve rájöttek, hogy közös tulajdonság abban a különösen hosszú életet élő 60 ezerben, hogy pontosan a megfelelő szintű a vérükben a vas mennyisége – írja a Futurism.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint speciális gének találhatók meg a hosszú életű emberekben, amelyeknek feladata a vér vasszintjének szabályozása. A kutatók szerint akár mesterségesen is meg lehetne növelni vagy csökkenteni a vér vasszintjét, ami a hosszabb élet elérésében segíthetne.

Kép: Getty Images

A kutatók azt is megjegyezték, hogy ez a tanulmány segíthet megérteni, hogy miért csökkenti az egészséges évek számát a magas vastartalmú élelmiszerek, ha gyakran fogyasztjuk őket – a vörös hús például kis mértékben egészséges, nagy mértékben azonban rendkívül egészségtelen. Ennek köze lehet ahhoz, hogy a fogyasztásuk megnöveli a vérben a vasszintet, ami kizökkenti az ideális állapotából.

A skót kutatók ugyanakkor azt is leszögezték, hogy ez a kutatás még csak előzetes, és nem érdemes az életmódra és az étrendre vonatkozó hosszú távú következtetéseket levonni belőle, ehhez ugyanis további kísérletekre lesz még szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik