Tudomány bbc history

Ez a király 24 törvénytelen gyereket nemzett

Melyik angol királynak volt a legtöbb törvénytelen gyermeke? Érthető, ha valaki azt gondolja, erre a kérdésre nem könnyű válaszolni – végtére is a házasságon kívül született gyermekekről nyilván nem tájékoztatják az uralkodók boldogan az országot-világot. A helyzet azonban az, hogy a legtöbb koronás főnek nagyon fontos volt, hogy férfiasságát minden kétséget kizáróan bebizonyítsa, ezért általában nyíltan felvállalták – sőt gyakran nemesi rangra is emelték – törvénytelen gyermekeiket.

Fontosságuk tudatában

A kirívó példák között megemlíthetjük Henry Fitzroyt, Richmond és Somerset hercegét, akire VIII. Henrik különösen büszke volt, hiszen születése számára egyértelmű bizonyítéka volt annak, hogy a fiúörökös hiányáért nem az ő, hanem feleségei „hibáztathatók”. Vagy ott van James Scott, Monmouth hercege, II. Károly király legidősebb törvénytelen fia, aki saját mértéktelen fontosságának tudatában nevelkedett, és megpróbálta nagybátyját, II. (a skót trónon VII.) Jakab uralmát megdönteni.

III. György fiai pedig maguk is szeretőiket részesítették előnyben a házasság ellenében, és számtalan törvénytelen utóddal növelték a családfa elágazásait. De mégsem e koronás nőcsábászok egyike nemzette a legtöbb gyermeket házasságon kívül.

A rekorder

E kétes dicsőség ugyanis egy nagyrészt már a feledés homályába merült királynak, az 1100 és 1135 között uralkodó I. Henriknek, Hódító Vilmos legkisebb fiának jár.

I. Henrik. Forrás: Wikipedia

Az írni-olvasni tudó, a tudományok iránt is érdeklődő Henrikre az utókor a Beauclerc (Könyves) melléknevet aggatta, uralkodását leginkább az óvatosság jellemezte.

A nőknek viszont nem tudott ellenállni, és számtalan kapcsolatából összesen 24 törvénytelen gyereket jegyezték fel a neve mellett a krónikák.

Henrik nem csupán mindegyiküket elismerte, de igyekezett valami hasznukat is venni: fiai a kormányzás feladataiban és a csatatéren a kíséretében segítették apjukat, lányait pedig szövetségek megszilárdítására adta férjhez különböző uraságokhoz.

A sors iróniája, hogy Henriknek komoly problémát okozott egy törvényes örökös nemzése. Miután egyetlen legális fiúutódja, Vilmos vízbe fulladt, kénytelen volt trónját lányára, Matildra hagyni, ami trónviszályhoz és évekig tartó polgárháborúhoz vezetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik