Tudomány

Megoldották a 60 éves Gyatlov-rejtélyt

Egy 10 fős csoport tagjai 1959-ben rejtélyes körülmények között vesztették életüket, sokan idegenek tevékenységét látták a háttérben. Pedig lavina és a fagy végzett velük.

A szverdlovszki Uráli Műszaki Főiskola kilenc hallgatója egy helyi túravezetővel 1959 januárjának végén indult útnak. Tervük az volt, hogy az SZKP XXI. kongresszusának tiszteletére 16 nap alatt megtesznek 350 kilométert az Urál hegység északi részén sítalppal, nagyon nehéz körülmények között: a mély hó mellé éjszakánként -40-45 fokos hideg társult. A tragédia február 1-ről 2-ára virradó éjjel történt, a csoport mind a tíz tagja meghalt.

A Gyatlov-rejtély

Amikor a tervezett időben nem jelentkeztek be a célállomásról, kutatócsoport indult utánuk, utolsó táborhelyükön pedig megrendítő látvány fogadta őket. A sátor mintha késsel lett volna felvágva, a holttestekre kisebb csoportokban találtak rá, többük csak alsóneműt viselt, mások mezítláb voltak, testük elszíneződött és sérülések nyomai látszottak rajtuk, hosszan lehetne még sorolni a furcsa körülményeket.

A csapat vezetőjéről, Igor Gyatlovról elnevezett Gyatlov-ügyet a hatóságok titkosították, a világ pedig elkezdte találgatni a Gyatlov-rejtély okát. Szóba került titkos katonai kísérlet, lavina, de a legnépszerűbb megoldások idegen lények tevékenységére vezették vissza a történteket.

Az Orosz főügyészség a tragédia 60. évfordulóján jelentette be, hogy felülvizsgálja az ügyet, az áldozatok sérüléseit összehasonlító elemzésnek veti alá. A vizsgálat lezárult, az eredményéről beszámoló Múlt-kor.hu azt írja, a turisták halálát lavina okozta. Rekonstruálták az utolsó percek történéseit is.

A kutatócsapat február 26-án találta meg a csoport összeroncsolt sátrát. Forrás: Wikipedia

Nem volt menekvés

E szerint lavina indult a táborhely környékén, mire a fiatalok sietve elhagyták a sátrat. Nem estek pánikba, mintegy ötven méterre távolodtak el, egy kősánc mögé bújtak a lezúduló hó elől. Kis idő múlva vissza akartak térni, de a rossz látási viszonyok miatt – legfeljebb 6-16 méteres lehetett a látótávolság – nem találtak vissza a sátorhoz, eltévedtek.

Harminc métert haladtak, amikor egy cédrus alatt tüzet gyújtottak, ami azonban másfél óra után kialudt: ekkor ketten ketten szinte azonnal megfagytak a mínusz 40-45 Celsius-fokos hidegben.

A csoport egy része megpróbált a nyomokat követve, kúszva visszatérni a sátorba, de ők is hamar megfagytak, amint elhagyták a fagyos szél ellen némi védelmet nyújtó erdőt. A csoport másik négy tagja később ugyanabban az irányban indult el, de ők nem kúszva, hanem a havat tömörítve, bele mélyedve próbáltak haladni, aminek következtében elmozdult a három méter vastag hóréteg, elsodorta és maga alá temette őket. Az ő sérüléseiket a szakértők szerint a több tonnányi hó nyomása okozta, súlyos töréseket szenvedtek.

Az ügyészség ezzel lezártnak tekinti a hatvanegy éve történt tragédia utáni nyomozást.

Kiemelt kép: A COMPANY RUSSIA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik