Tudomány koronavírus

Meglepő előnye is volt a koronavírus miatti karanténnak

A müncheni Biotopia Múzeum kutatói úgy döntöttek, kihasználják a koronavírus miatt elrendelt karantén lehetőségeit, és kicsit behatóbban kutatni kezdik a madarak énekét – írja a Treehugger. A múzeum tudósai az emberek segítségét kérték, hogy a HAJNALI KÓRUS (DAWN CHORUS) projektjükben részt vegyenek, és a világ minden tájáról vegyenek fel madárhangokat reggel, most, hogy sokkal kevesebb a forgalom, és még a városban is jól hallani a madáréneket.

A projekt egész májusban zajlott, és nagyjából háromezer felvételt töltöttek fel az emberek a múzeum honlapjára. Így ez az első globális hangtérkép a madarak reggeli énekéről.

Ez azért fontos, mert a madárdal nagyon sokat el tud árulni egy adott terület biodiverzitásáról, a madárpopulációk egészségéről. A kutatók a felvételek alapján azt tervezik, hogy azonosítják a daloló madárfajokat, majd a következő évek során végigkövetik, hányan maradnak a területen, és mennyiben változik a madárének összetétele. Arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az emberi zajszennyezés (ezúttal például a közlekedés) mennyire megváltoztatja a madarak szokásait, és milyen hatással van az életükre.

A madárdalok folyamatos rögzítésével az emberi tevékenység madarakra gyakorolt hatása is megfigyelhető.

Bár idén a projekt már lezárult, jövő áprilisban újra lehet majd jelentkezni, és bárki beküldheti, hogy milyen madárdalt hall minden reggel az első kávé elfogyasztása közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik