Tudomány

Megőrült a tömeg a nyilvános kivégzésen

Egy német bűnöző 1939-es versailles-i kivégzésén a bámészkodó tömeg annyira botrányosan viselkedett, hogy az elnök betiltotta a nyilvános kivégzéseket.

Eugen Weidmann Frankfurtban született 1908-ban, és már fiatalon a bűn útjára lépett. Megjárta a fiatalkorúak börtönét, Németországban és Kanadában is ült a rácsok mögött. Érett férfiként nyugodtan nevezhetjük kegyetlen, brutális gyilkosnak. Két bűntársával a Párizs környékére látogató turistákra vadászott: kirabolták és megölték őket – olvashatjuk a Múlt-kor.hu cikkében.

Áttörték a kordont

Első áldozatuk egy amerikai táncosnő volt, majd 1937-ben végeztek még egy nővel és négy férfival. A rendőrök a lakásán fogták el rövid tűzharc után, perét hatalmas érdeklődés követte, igazi szenzáció volt. Az eljárás végén bűntársai életfogytiglant, illetve 20 év börtönt kapott, míg Weidmannra guillotine várt.

Az elítéltet 1939. június 17-én vezették a Szent Péter börtön elé, ahol addigra akcióra, „véres mulatságra” éhes, hangoskodó tömeg gyűlt össze. A Népszava korabeli beszámolója szerint: „Amikor Weidmannt a nyaktilóhoz vezették, a helyszínen egybegyűlt tömeg hangos kiáltozással fogadta a tömeggyilkost, áttörték a karhatalom kordonját, még nők is odalopóztak férfiruhába öltözve a kivégzés színhelyére, holott ezt a francia törvények szigorúan tiltják.”

Az elnök megdöbbent

A csőcselék botrányos viselkedése miatt a kivégzés időpontja is csúszott, nem a szokásos hajnali szürkületben, hanem már napvilágnál történt. Ezért sikerült róla filmfelvételt készíteni:

A penge lecsapta a bűnöző fejét, az addig is remekül szórakozó tömegből pedig sokan nekiindultak, hogy zsebkendőikkel felfogják a vérét szuvenír gyanánt.

A botrányos jelenet erős sajtóvisszhangot és megbotránkozást váltott nemcsak Franciaországban, hanem külföldön is, Albert Lebrun köztársasági elnök pedig annyira megdöbbent a történteken, hogy azon nyomban betiltotta a nyilvános kivégzéseket.

Kiemelt képünkön Weidmann kivégzése. Forrás: © Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik