Tudomány

Egy palota alatt rejtőzhet a nácik elveszett kincse

Egy második világháborús napló olyan térképet tartalmazhat, amely több tonna németek által elrejtett aranyhoz vezethet el – írja a Live Science. A naplót egy Waffen-SS-tiszt írta Michaelis álnéven, és arról számol be, hogy az SS-vezér Heinrich Himmler miként akarta elrejteni az Európa különböző pontjairól elrabolt kincseket. A napló 11 helyszínt ír le, ahol aranyat, ékszereket, festményeket és vallásos tárgyakat rejtettek el.

Az egyik állítólagos lelőhely egy 60 méter mély kút, amely a lengyelországi Roztokában álló, a 16. században épült Hochberg palota alatt fekszik.

A becslések alapján a kút fenekén rejlő arany tömege közel 30 tonna lehet, és több milliárd eurót érhet.

A naplót hosszú időn át titokban őrizte egy szabadkőműves páholy, melynek a második világháború idején Michaelis is tagja volt. A dokumentumot a csoport tavaly adományozta a Sziléziai Híd nevű lengyel szervezetnek. Roman Furmaniak szóvivő szerint a napló alapján az arany a palota alatt található, a kincset elrejtő nácik még a szemtanúkat is megölték, a kút bejáratát pedig robbantással zárták le.

Középen Heinrich Himmler, az SS vezetője. Kép: Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

A kutatók korábban is tudták, hogy Roztoka térségében, Alsó-Sziléziában a németek sok ellopott kincset őriztek. A tárgyak jelentős részét a háború végén a szovjetek vihették el.

A szakértők szerint a napló valóban a második világháború idején született, hitelességét ugyanakkor még ellenőrizni kell. A Hochberg palota tulajdonosai egyébként azt tervezik, hogy felújítják a rossz állapotban lévő épületet, a munkálatok során talán az állítólagos kutat is megtalálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik