Tudomány

Hatalmas tintahal sodródott partra

Ijesztő látványra lettek figyelmesek egy dél-afrikai partszakasz fürdőzői június 7-én: a víz egy óriási tintahal tetemét mosta a partra – írja az IFL Science. Az állat 4,19 méter hosszú volt, és a szakértők szerint még nem érte el a teljes felnőttkort. Az óriás tintahal nagyon ritka látvány, még a tengerben is, nemhogy a szárazföldön.

Az állat egyébként még élt, amikor Britannia Bay-nél partra sodorta a víz, az arra járók meg is próbálták visszahúzni a tengerbe. A tintahal azonban túl nehéz volt, így nem jártak sikerrel, és az állat elpusztult.

Közzétette: Wayne Florence – 2020. június 9., kedd

 

Az egyik járókelő, Richard Davies a News 24-nek elmondta, hogy még látta, ahogy az állat tintát pumpál magából, és amikor megpróbálta a víz felé húzni, az egyik csápja rátapadt a kezére. Nagyjából 2-300 kilóra saccolta a súlyát. Később az Iziko Múzeum szakértői érkeztek a helyszínre, akik elszállították az állat testét további vizsgálatokra.

The latest acquisition of Iziko Museums of South Africa is this Giant Squid (Architeuthis) specimen that washed up in…

Közzétette: Wayne Florence – 2020. június 9., kedd

 

Óriáskalmárt először 2006-ban sikerült lefilmezni, korábban csak elbeszélések alapján ismertük ezeket az óriási állatokat. Szakértők szerint 300-1000 méteres mélységekben élnek, és akár 20 méteresre is megnőhetnek, innen gondolják a biológusok, hogy a dél-afrikai állat még nem volt teljesen kifejlett. Nem élnek túl sokáig: átlagosan öt évig maradnak életben. A méretei alapján a partra sodródott példány kétéves körül lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik