Tudomány

Óriási zivatarszörnyet fotóztak Olaszliszkán

Hatalmas „zivatarszörnyről”, úgynevezett szupercelláról készített fotót és rövid videót Göttli István, az Időinfó-MetKép Facebook-oldal egyik adminisztrátora. A jelenséget Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Olaszliszka határában sikerült elkapni.

A MetKép.hu ismertetése szerint a szupercellák nagy légköri labilitás és erőteljes  (legalább 15-20 m/s) szélnyírással támogatott környezetben jöhetnek létre. Kellően nagy instabil rétegződés hatására olyan intenzív feláramlások jöhetnek létre, melyek a horizontális tengelyű örvényeket képesek lesznek vertikális tengelyű örvényekké alakítani. A szupercellák csoportjába tartoznak a forgó feláramlással rendelkező zivatarok, melyek szignifikáns időjárási események hordozói: ezek lehetnek a nagy méretű jégszemek, felhőszakadás és légzuhatagok, orkán erejű széllökésekkel párosulva.

Több órán keresztül is létezhetnek, így messzire eljuthatnak térben és időben. Ha útközben jelentős mértékben csökken a nedvesség vagy a labilitás, az esetben legyengülnek és erejük vesztik.

Íme, az olaszliszkai:

Kiemelt kép: Göttli István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik