Tudomány

Szupercellát filmeztek Edelénynél

Időjárási szempontból igencsak mozgalmas volt a csütörtök, a legizgalmasabb helyzetek az ország északi, északkeleti területeken jöttek létre, ahol az egyszerűbb struktúrájú zivatarok mellett szupercellák is kialakultak.

Az Időkép.hu szerkesztősége Edelényben kapta el a Bükk felől érkező, valamint a Sajó-völgyén átrobogó szupercellákat, melyek nagyjából egyszerre értek a város térségbe délnyugat, valamint nyugat-északnyugat felől:

A szupercella akkor jön létre, ha a zivatart kialakító feláramlás igen erős, ráadásul a felfelé haladva egyre erősödő szél a zivatarfelhőt forgó mozgásba hozza: a felhőben lévő légtömeg a talajjal párhuzamos tengely körüli örvénylő mozgásba kezd.

Az így létrejött forgó zivatarrendszer magába szívja a környező melegebb és nedves légtömegeket, egyre több energiával és vízpárával tölti fel magát. Emiatt a szupercella intenzívebb az egyszerű zivatarnál, és jóval hosszabb ideig is él. Míg a zivatar fél-egy óra alatt kiadja haragját, a szupercella akár 6-8 órán keresztül önti magából az esőt és a villámokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik