Tudomány

Válogatósak a petesejtek, ha a spermiumokról van szó

A Stockholm Egyetem friss kutatásából az derül ki, hogy az emberi petesejtek igencsak válogatósak lehetnek abban, hogy melyik spermiummal engedik megtermékenyíteni magukat – írja az IFL Science.

A petesejtek kemoattraktánsoknak nevezett kémiai jeleket küldenek a spermiumok felé, hogy odavonzzák őket a még megtermékenyítetlen sejtekhez. A pontos folyamatot a kutatók korábban nem ismerték, ezért a Stockholm Egyetem a Manchester Egyetemmel közösen megvizsgálták, hogy a spermiumok hogyan reagálnak az úgynevezett tüszőfolyadékra, ami a petesejtek körül található meg, és ami a kemoattraktánsokat kibocsátja.

Mind a spermiumot, mind a folyadékot olyan pároktól gyűjtötték, akik IVF mesterséges megtermékenyítésen vesznek éppen részt. A cél az volt, hogy megfigyeljék, hogyan lép kölcsönhatásba egymással a tüszőfolyadék és a nő partnerének, valamint idegeneknek spermiumai.

IVF-illusztráció. Kép: Getty Images

Kiderült, hogy a tüszőfolyadék tényleg befolyásolja a spermiumok viselkedését, viszont az úszótevékenység nem függött attól, hogy éppen melyik alany tüszőfolyadékával végezték a kísérletet. A vizsgált alanyok női tagjainak petesejtje nem mindig a saját partner spermiumát vonzotta jobban, és az is kiderült, hogy valóban a petesejtek válogatnak, és nem a spermium aktivitásán múlik a megtermékenyítés – legalább is ebből a szempontból nem.

A szakértők látják a logikát a jelenség mögött: a spermium egyetlen feladata az, hogy megtermékenyítse a petesejtet, így nem lenne értelme annak, ha válogatna – hiszen ha nem termékenyít, akkor elpusztul. A petesejtnek ugyanakkor érdeke, hogy a legmegfelelőbb spermiumot vonzza, és a genetikailag legjobb utódot hozza létre vele.

Az eredmények megmagyarázhatják a ma még ismeretlen nehézségeket azoknál a pároknál, akiknél a petesejtek és a spermiumok is egészségesek, mégsem tudnak teherbe esni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik