Tudomány koronavírus

A vártnál később léphet újra ember a Holdra

A koronavírus-járvány miatt csúszhat a NASA újabb emberes Hold-missziója – írja az Axios. Az amerikai űrhivatal terve az, hogy az Artemis-program keretében, 2024-ben ismét asztronautákat juttasson az égitestre, a pandémia miatt azonban elhalaszthatják a küldetést.

Azt gondolom, hogy a 2024-es teljesítés csoda lenne

– mondta John Logsdon, a George Washington Egyetem Űrpolitikai Intézetének alapítója.

Kép: Getty Images

A NASA már korábban bejelentette, hogy késni fog a Space Launch System rakéta és az Orion űrhajó tesztje. Kathryn Hambleton, a szervezet szóvivője szerint egyelőre lehetetlen megmondani, hogy milyen hatással lesz az Artemis-programra a COVID-19, de a szakértők igyekeznek megtalálni a lehető legjobb megoldást.

További problémát jelenthet, hogy bár a Trump-adminisztráció azt kérte a Kongresszustól, hogy a 2021-es költségvetésben extra támogatást adjanak az Artemis-programra, elképzelhető, hogy a NASA nem kapja meg a kívánt összeget. Kérdés az is, hogy ha nem választják újra Donald Trumpot, utódja hogyan viszonyul majd a Hold-misszióhoz.

Az utolsó kiszámíthatatlan pontot a NASA és a magánűripar kapcsolata jelenti. Bár a cégekkel való szerződéssel az űrhivatal képes spórolni, a magánvállalatok gyakran jóval lassabban fejlesztik űreszközeiket, mint az állami szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik