Tudomány

Ókori hajót találtak egy szénbányában

A kostolaci szénbánya nyíltszíni fejtésének meredek falából egy munkagép emelte ki a római kori hajó elülső felét a héten. A szénben gazdag talajból már hetekkel korábban előkerült néhány fagerenda, de a koronavírus-járvány miatt várni kellett a további maradványok kiemelésével.

A hajó az ókori római birodalom egy virágzó városához, a 45 ezer lakosú Viminaciumhoz tartozott, amelynek kocsiverseny-stadionja, erődítményei, fóruma, palotája, templomai, amfiteátruma, vízvezetékei, fürdői és műhelyei is voltak. Miomir Korac vezető régész a Reutersnak elmondta, hogy a vízi jármű a Kr. u. III. században épült, amikor Viminacium Moesia Superior provincia fővárosa volt a Duna egy mellékfolyója mellett.

A római folyami flotta azért állomásozott itt, hogy megvédje a birodalmat a barbárok betörésétől. Nagyon ritka, hogy ilyen hajóra bukkanunk, különösen olyanra, amely annyira jó állapotban maradt fenn, hogy azt is láthatjuk, hogyan építették

– idézi az MTI.

A hajó eredeti hossza 19 méter volt, a feneke lapos, három pár evező és egy háromszögletű vitorla tartozott hozzá. A kilencméteres elülső részt két kisebb csónak maradványaival együtt találták meg a régészek. A viminaciumi ásatások 1882 óta folynak, de a régészek becslései szerint a város területének csak négy százalékát ismerték meg eddig.

Kiemelt képünk illusztráció: Leemage via AFP

Ajánlott videó