Tudomány

Földönkívüli étrenden is túlélnek a baktériumok

Ahogy egyre többször utazunk a Földön túlra, a jövőben pedig akár a Marsig is eljuthatunk, elkerülhetetlen, hogy a velünk utazó kórokozók és mikrobák földönkívüli környezetben létezzenek – írja sajtóközleményében a Radboud Orvosi Egyetem. A kutatók azt vizsgálták, hogy a Földről hozott baktériumok képesek-e ilyen környezetben is túlélni, és hogy mindez hogyan befolyásolja a patogenitásukat.

Kép: Getty Images

A kutatáshoz nem különösebben környezetérzékeny, de fertőző baktériumokkal kísérleteztek, többek között a szuperbaktériumként ismert Klebsiella pneumoniae-vel és a Pseudomonas aeruginosával. A baktériumok leszűkített „étrendje” nitrogénből, foszforból, kénből, vasból és vízből áll, ezekhez meteorból származó szénhidrogéneket is adtak, hogy kiderüljön, ezeken tudnak-e tovább szaporodni a kórokozók. A négy vizsgált baktérium mindegyike túlélt, és sokasodott is a szegényes diétán.

Érdekes, hogy a kutatás folytatásában a szakértők megállapították: a speciális diéta hatására a baktérium membránja megváltozott, aminek következtében a szervezet immunrendszere erősebben reagált rá. A baktérium virulenciája csökkent, és sokkal inkább immunogén lett, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy bár az űrhajósok baktériumfertőzése elképzelhető, kisebb az esélye, mintha a Földön lennének ugyanilyen környezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik