Tudomány koronavírus

Egymást megfertőzhetik koronavírussal a macskák

Egy friss kutatás szerint a macskák elkaphatják, és egymás között tovább is adhatják az új koronavírust – írja az EurekAlert. Arról egyelőre továbbra sincs biztos információ, hogy az állatok embereknek átadhatják-e a kórokozót, ezért nyomatékosan kérik a kutatást végző amerikai szakértők:

ne váljon meg senki a macskájától félelmében.

A New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Wisconsini Egyetem kutatói három macskát fertőztek meg az emberektől származó koronavírussal, és megfigyelték, hogy megfertőződnek-e a kórokozóval. Néhány napon belül már mindhárom macskánál megfigyelhető volt a vírusszórás, azaz az állatok orrnyálkahártyájában vírust találtak. A székletüket is megvizsgálták, abban nem volt koronavírus.

Ezután mindhárom macska ketrecébe tettek egy olyan macskát is, amelyet előzőleg nem fertőztek meg vírussal, és megfigyelték, hogy ezek az állatok elkapják-e a koronavírust. 6 napon belül a korábban egészséges macskák szervezetében is megmutatkozott a fertőzés.

A macskáknál egyébként nem járt tünetekkel a fertőzés, nem betegedtek le, nem voltak fáradékonyabbak sem.

Kép: Getty Images

A szakértők arra egyelőre nem találtak bizonyítékot, hogy az állatok emberre is vissza tudják adni a vírust, most csak az biztos, hogy az ember tudja fertőzni a macskát. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy a macskás háztartásokban az állat érintkezzen minél kevesebbet az emberrel, akkor, ha az ember koronavírusos tüneteket mutat, és az sem árt, ha a következő hetekben nem engedjük ki a szabadba a négylábút, nehogy más macskától összeszedje a kórokozót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik