Tudomány koronavírus

Otthon, saját mintavétellel is végeztethet koronavírus-tesztet

Otthoni környezetben, önmintavétellel elvégezhető koronavírus tesztelési eljárást tett elérhetővé Magyarországon a Neumann Diagnostics. A Washington Egyetem vizsgálatai alapján 94%-os érzékenységű újfajta PCR (nukleinsav-alapú) vizsgálathoz kapcsolódó mintavételt bárki szaktudás nélkül otthonában elvégezheti, a levett mintát pedig egy professzionális humán diagnosztikai laboratóriumban elemzik ki. A páciens 36 órán belül e-mailben kap értesítést a teszt eredményéről.

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelenlegi szakaszában, a társadalmi érintkezésre vonatkozó korlátozások fokozatos lazításával még fontosabbá válhat a tesztelés. A magyar Neumann Diagnostics ennek elősegítése érdekében, Magyarországon elsőként olyan új koronavírus vizsgálati szolgáltatást vezetett be, melynek keretében futárszolgálat által kiszállított mintavételi eszköz segítségével a páciens személyes érintkezés nélkül, saját magán végezheti el orrnyálkahártyából a mintavételt, egy mellékelt útmutató segítségével. A mintát ezt követően a megrendelő egy központi, mintavételi helyen tudja leadni teljesen érintésmentesen.

A leadott minták kielemzését a Neumann Diagnostics professzionális humándiagnosztikai partnerlaboratóriumában elemzik ki, majd a teszt eredményéről a páciens 36 órán belül, e-mailben kap értesítést.

„A Neumann Diagnostics által meghonosított tesztelési eljárást amerikai tudósok dolgozták ki, és a módszer az USA-ban is egyre terjed. Ahogy fokozatosan újraindul a gazdaság és az élet eddig kényszerből hibernált területei, úgy válik egyre inkább kulcskérdéssé sokak számára a tesztelés. Azt látjuk, hogy erre a lakosság, és cégek részéről is egyre nagyobb az igény. Az általunk kínált módszer nagy előnye, hogy

önmintavétellel zajlik, tehát jóval kisebb egészségügyi személyzet szükséges hozzá, mint egyéb eljárások esetében.

Ezáltal a humán erőforrás kapacitás végessége nem jelent akadályt, így sokkal több teszt végezhető el adott idő alatt” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Diagnostics ügyvezető igazgatója.

Ez a fajta tesztelés nemcsak magánemberek, hanem munkáltatók számára is hasznos lehet, hiszen a korlátozások enyhítésével egyre többen mennek vissza dolgozni, és hagynak fel a távmunkával.

Így néz ki egy kínai PCR-teszt. Kép: The Yomiuri Shimbun

Az újfajta koronavírus vizsgálat a kórházban végzett PCR tesztekhez képest a Washington Egyetem vizsgálatai alapján 94%-os pontosságot biztosít, tehát nagyon megbízható.

Az önmintavevőt az orvosi mintavevővel ellentétben nem szükséges annyira mélyre helyezni az orrüregben,

a mintavételi mechanizmus így egyszerű, bárki által végezhető, kevésbé okoz fájdalmat, és otthoni környezetben, személyes érintkezés nélkül tudja elvégezni a páciens. A PCR vizsgálat a vírus örökítőanyagának kimutatására, a fertőzöttség legkorábbi igazolására alkalmas, a legnagyobb megbízhatósággal. Az új kutatás alapján az FDA, az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal felvette ajánlásai közé az önmintavételes koronavírus tesztelést. A vizsgálatot a páciens online tudja megrendelni és itt tudja rendezni a szolgáltatás díját is.

A Neumann Diagnostics professzionális futárszolgálattal működik együtt, mely szigorú protokoll alapján biztosítja a teljes érintésmentességet. A páciens az online megrendelést követően egy-két napon belül házhoz is kapja a mintavételi szettet. Az első érintésmentes mintaleadási pontot Budapesten, a XIII. kerületi Röppentyű utcában alakította ki a cég, mely a közeljövőben tervezi vidéki mintaleadási pontok kialakítását is az országos lefedettség biztosítása érdekében.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.