Tudomány

Újabb bizonyítékot találtak arra, hogy az ősi Marson voltak folyók

Egy nemzetközi kutatócsapat újabb bizonyítékokat talált arra, hogy néhány milliárd évvel ezelőtt az ősi Marson folyók folytak – írja a Futurism. A szakértők a Nature Communications tudományos folyóiratban jelentették meg az eredményeiket.

A kutatók a Mars Reconnaissance Orbiter nagy felbontású képeit elemezték, és nyomokat kerestek rajtuk az ősi folyók jelenlétéről. Az Utrecht Egyetem kutatója, Francesco Salese szerint egyértelmű: annyira hasonlítanak a marsi képződmények a földi üledékes kőzetekre, hogy nincs is kétség a folyók létezésével kapcsolatban.

Kép: Faculty of Geosciences, Utrecht University

A szakértők a Hellas-medencéről készült képeket nézték meg, és háromdimenziós térképeket készítettek róla. Nagyjából 200 méteres üledékes kőzetréteget találtak, ami kétszer akkora, mint a doveri fehér sziklák.

Ahhoz, hogy ilyen magas lerakódás létrejöjjön, olyan körülményeknek kellett létezniük a Marson, amelyek képesek voltak nagyobb mennyiségű folyékony víz megtartására. Ez azt bizonyítja, hogy nem csak időszakos víz volt jelen a bolygón, hanem nagyobb mennyiségben folyamatosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik